Het Deense fregat Iver Huitfeldt heeft vanochtend de marinehaven van Korsor verlaten. Het schip is, vooruitlopend op de besluitvorming, vertrokken richting de Middellandse Zee. Denemarken had al eerder toegezegd deel te zullen nemen aan operatie Prosperity Guardian.
De Iver Huitfeldt ( Iver Huitfeldtklasse) vanochtend bij vertrek. Dit schip heeft behalve ESSM ook Standard Missile 2-raketten. (Foto: Deense marine)
Eind december besloot Denemarken, nadat het eerder een stafofficier had toegezegd, een schip in januari naar de Rode Zee te sturen om schepen te beschermen tegen aanvallen van Houthi-rebellen. Het wachten is echter nog op groen licht van het Deense parlement. De Iver Huitfeldt wacht niet op de toestemming in de marinehaven, maar doet dat op zee onderweg naar het operatiegebied. Het fregat zal pas, zo zegt de Deense Defensie toe, ingezet worden in het operatiegebied zodra er toestemming is.
Naar verwachting zal de Iver Huitfeldt begin februari het operatiegebied invaren. Tot en met half april zal het schip in de Rode Zee en Golf van Aden actief blijven. Dat doet het fregat samen met de Seahawk-boordhelikopter.
Nederlands tintje
Voor vertrek bezocht de Deense Commandant der Strijdkrachten schip en bemanning en zei daarover dat het een missie is met een "aanzienlijke kans op het gebruik van gewapend geweld. De bemanning is klaar om deze belangrijke taak op zich te nemen. Dit heb ik tijdens mijn bezoek aan het fregat bevestigd gekregen. Wij zullen onder meer samenwerken met Amerikaanse marine-eenheden. Dat hebben wij al eerder gedaan. Ze weten wie we zijn en wat we brengen en waar we voor staan.”
Wat ze meebrengen is onder andere de combinatie APAR en SMART-L-radars van Thales Nederland. Als het schip daadwerkelijk een raket of drone gaat onderscheppen, zal de Iver Huitfeldt het eerste schip zijn die deze combinatie in een ernstsituatie inzet.
FOST
Volgens de Deense krijgsmacht is de Iver Huitfeldt de afgelopen tijd uitgerust met een volledig wapenpakket, waarmee het schip samen met de bondgenoten aanvallen kan tegengaan. Ter voorbereiding op de inzet heeft het fregat in Engeland de Fleet Operational Sea Training (FOST) gevolgd om, gedurende zes weken, schip en bemanning voor het bereiden op taken in het gehele geweldsspectrum.
Another successful engagement for Sea Viper against a Houthi controlled attack drone targeting merchant shipping and coalition warships.
Dat de dreiging in de Rode Zee nog niet voorbij is, bleek vandaag. De Britse destroyer HMS Diamond heeft afgelopen zaterdag weer een aanvalsdrone van de Houthi's uitgeschakeld.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.