Denemarken heeft vorige week voor het eerst SM-2 raketten gelanceerd. Enkele dagen daarvoor waren voor het eerst SM-2's aan boord van een Deens fregat geplaatst. KDM Niels Juel is deze eer ten deel gevallen. Het schip begon daarna aan een testperiode met de raketten. KDM Niels Juel is één van de drie fregatten van de Iver Huitfeldtklasse, de belangrijkste schepen van de Deense marine. Ze tonen sterke overeenkomsten met de Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregatten.
KDM Niels Juel lanceert een SM-2. (Foto: Deense marine)
Lege cellen
Net als de Nederlandse LCF'en gebruiken de Deense fregatten radarsystemen van Thales; de APAR en SMART-L zijn op deze schepen te vinden. Ook maken zowel de Nederlandse als de Deense schepen gebruik van de korte-afstandsluchtdoelraket Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM).
Een andere overeenkomst met de LCF'en (en de Duitse Sachsenklasse) is de Mk 41 verticale lanceerinrichting (strike length). Daar hebben de Deense schepen acht modules van vier cellen van (dus 32 cellen in totaal). Deze zijn sinds de indienststelling echter altijd leeg gebleven. De Mk41 was bestemd voor de SM-2, maar uit kostenoogpunt was alleen de ESSM aangekocht. Daar hebben de Iver Huitfeldt's echter een aparte lanceerinrichting voor (de Mk56, eveneens in de midscheeps).
Tot op heden beschikte Denemarken dus niet over een raket voor luchtverdediging voor de langere afstand. Met de installatie van de SM-2 raketten komt daar nu dus verandering in.
Standard Missile 2
De SM-2 (Standard Missile 2) raket zorgt voor de eerste en belangrijkste verdediging van een (groep) schepen tegen verschillende soorten luchtdreigingen. De raketten hebben een bereik van 70 kilometer en halen een snelheid van ongeveer Mach 3,5. De raketten worden ook op de Nederlandse LCF-fregatten gebruikt. Tijdens de vliegfase wordt de raket continu voorzien van nieuwe doelgegevens van het eigen schip. De SM-2 raketten zijn ook in staat om oppervlaktedoelen te raken.
In juni 2018 kwam de SM-2 raket negatief in het nieuws toen er aan boord van het Duitse fregat FGS Sachsen een ongeluk mee gebeurde. De raket verbrandde tijdens de lancering aan boord van het schip. Dit leverde grote schade op aan de Sachsen en zorgde ervoor dat landen gedurende het onderzoek niet met SM-2 raketten mochten oefenen.
Testfase
Inmiddels mag er weer gelanceerd worden en afgelopen woensdagavond lanceerde de Niels Juel SM-2 raketten, in het Noorse lanceergebied bij Andoya.
Het duurt nog even voordat de SM-2 raketten daadwerkelijk gebruikt kunnen worden in operaties. Anders Skeel, de projectmanager van de aanschaf van de raketten bij DALO, de Deense variant van DMO, gaf aan dat er nog meerdere tests moeten worden uitgevoerd. De Deense fregatten zijn niet identiek aan de Nederlandse en Duitse, zo gebruiken de Iver Huitfeldt's in hun commandocentrale software van het Deense bedrijf Terma; C-flex.
"We zullen de SM-2 raketten gebruiken om de wapensystemen te certificeren. We hebben de software van de vuurleidingssystemen van het schip bijgewerkt en nu moeten we controleren of dat werkt. We hebben de systemen eerder getest met een testraket die niet kon vliegen. Nu moeten we testen met raketten die dat wel kunnen", aldus Skeel nog voor de tests plaatshadden.
Het uiteindelijke doel is dat de SM-2 raketten onderdeel gaan uitmaken van de Deense 'Area defense'. Dit houdt in dat het schip zichzelf en andere eenheden kan beschermen tegen vliegtuig- en raketaanvallen. Zodra de raketten geïnstalleerd en goedgekeurd zijn op de andere fregatten van de Iver Huitfeldtklasse en de bemanning getraind is, is het SM-2 systeem volledig operationeel.
De Iver Huitfeldtklasse
De Iver Huitfeldtklasse bestaat uit drie fregatten. Dit zijn KDM Iver Huitfeldt, KDM Peter Willemoes en KDM Niels Juel. Ze zijn vooral gespecialiseerd in luchtverdediging, maar kunnen voor meerdere doeleinden worden ingezet.
De fregatten kwamen in 2004 in beeld toen de Deense marine besloot de vloot uit te breiden met grotere schepen. Het werd financieel gezien het grootste project in de geschiedenis van de Deense marine. In totaal werd er 631 miljoen euro betaald voor de schepen, wat nog altijd een relatief bescheiden bedrag is.
In 2008 werd de kiel van de Iver Huitfeldt gelegd door de inmiddels failliete Odense Steel Shipyard en in 2012 werd het schip in dienst gesteld. De fregatten hebben een maximale waterverplaatsing van 6.600 ton, dit Deense ontwerp vormt de basis van de nieuwe Britse Type 31 fregatten.
Pas in 2018 was er in Denemarken groen licht voor de aanschaf van SM-2 Block IIIA raketten. Hiervan zouden er 50 zijn aangekocht.