Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe serieuze dreiging voor Russische vloot; Denemarken gaat Harpoon leveren aan Oekraïne


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-05-2022 | Laatst aangepast: 23-05-2022


De Russische marine krijgt er nog een serieuze dreiging bij: Harpoons. Afkomstig uit Denemarken, zo zegt de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin. De Harpoon is al vaker genoemd als wapen dat geleverd zou kunnen worden, maar daar kleefde steeds het probleem aan dat maar weinig landen de versie hebben om vanaf een vrachtwagen te lanceren. Oude Deense kustbatterijen zouden de oplossing zijn.

Harpoon
De Harpoon. Dit is een 'fire and forget'-wapen: een schip, vrachtwagen, vliegtuig of onderzeeboot weet (ongeveer) waar de tegenstander zich bevindt en kan dan vanaf grote afstand een Harpoon lanceren. De Harpoon vliegt naar de afgesproken positie en zet de eigen radar aan. Op basis van die informatie en de instellingen, gaat de Harpoon op zoek naar het doel. De oudere Harpoons kunnen alleen tegen schepen ingezet worden, de Block 2 kan ook doelen op land aanvallen. (Foto: US Navy)

De Oekraïense marine is al sinds 24 februari uitgeschakeld, maar de Russische vloot is niet veilig op zee. Dat merkte de Moskva die getroffen werd door twee Oekraïense Neptune antischipkruisvluchtwapens. Van de Neptunes zijn er echter niet veel gemaakt en de vraag is of Oekraïne überhaupt nog Neptunes heeft liggen.



Lanceerinrichting
Vanuit Denemarken komt dus een ander type anti-ship cruise missile, zo maakte Austin vanavond bekend tijdens een persbriefing. Zo'n twintig landen leveren nieuwe middelen aan Oekraïne, zoals artillerie en munitie en tanks, hoorde Austin vanochtend. Een paar landen zette hij in het zonnetje, waaronder Denemarken. "Ik ben Denemarken bijzonder dankbaar, dat vandaag aankondigde een Harpoon lanceerinrichting en missiles te zullen leveren aan Oekraïne om haar kust te beschermen."

Opvallend aan de uitspraak van Austin is dat het land niet alleen Harpoons levert, maar ook een lanceerinrichting. Daar ontbrak het in de plannen tot op heden aan. Want Oekraïense marineschepen zijn niet meer, dus moet Oekraïne het hebben van Harpoons die vanaf land gelanceerd kunnen worden.

Moba
MOBA Harpoon-lanceerinrichting op een Scania 113M/320. (Foto: Deense marine)

MOBA
En dan heeft Denemarken mogelijk toch een oplossing voor Oekraïne, al is daar niets over bekend. De Deense marine had namelijk van 1993 tot en met 2003 Harpoons die vanaf vrachtwagens gelanceerd konden worden. Dit viel onder MOBA (Mobile Base, 1960-2003) van de Deense marine. Na tien jaar moest deze capaciteit in verband met bezuinigingen verdwijnen.

Het is niet zeker of Denemarken een MOBA-lanceerinrichting wil opknappen en opnieuw operationeel gereed wil maken. Het valt echter ook niet uit te sluiten, want alleen een lanceerinrichting van een schip op een vrachtwagen zetten, is niet de oplossing zijn; daar komt veel meer bij kijken.



Block 2
Zeker is wel dat er Harpoons richting Oekraïne gaan. Heeft Oekraïne wat aan dergelijke wapens uit de jaren '70? Zeker. De Harpoon is nog altijd een wapen waar rekening mee gehouden moet worden en dient in ieder geval als afschrikking.
Bovendien, de eerste Harpoons mogen dan wel uit de jaren '70 komen, Denemarken behoorde samen met Canada in 2005 tot de eerste landen buiten de VS die de nieuwe Harpoon Block 2 in gebruik namen.

Harpoon
Het bereik van de Harpoon zit tussen de 90 en 240 km, afhankelijk van het type missile. Als inderdaad de Block 2 wordt geleverd, is het bereik groter dan de oude Block 1C. (Kaart: Google, bewerking: Marineschepen.nl)

Kantelpunt in de Zwarte Zee?
Op de afbeelding hierboven is te zien dat Oekraïne met een lanceerinrichting een heel gebied kan afdekken, mochten er uiteindelijk meerdere van worden geleverd, met de nieuwste Harpoon, dan kan een groot deel van de westkant van de Zwarte Zee afgedekt worden.

Velen hebben lang gewacht op levering van Harpoons. Is het ook een keerpunt in de strijd? Waarschijnlijk niet. Het bereik van de Harpoon is toch veel kleiner dan de 1500 tot 2500 km die de Kalibr kan halen. De Russische vloot zal dus altijd nog Kalibrs kunnen lanceren. Zeker omdat de laatste weken veel van deze raketten vanuit onderzeeboten worden gelanceerd.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Van Amstel en Leopold I schieten met Harpoon