Marineschepen.nl
 
   
 

Damen stelde Griekenland groter fregat voor dan gedacht


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-01-2021 | Laatst aangepast: 06-01-2021


Het voorstel dat Damen op 14 december heeft gedaan aan Griekenland, blijkt een groter fregat te zijn geweest dan eerder gedacht. Het gaat om een schip van ongeveer 120 meter, met een waterverplaatsing van bijna 4.000 ton. Met mogelijk een sensorpakket dat ook op de Nederlandse, Belgische en Duitse fregatten komt.

APAR Block 2
Een mast zoals deze ook op de vervangers van de M-fregatten zal worden geplaatst als onderdeel van AWWS, met in het gearceerde deel APAR Block 2. APAR Block 2 is de opvolger van de APAR op de LCF'en en bedoeld voor onder andere het aanwijzen van doelen aan raketten. Het vlak er onder is een zoekradar. Dit zal vermoedelijk voor de Nederlandse en Belgische fregatten een (grotere) radar zijn uit de familie van de NS100. (Beeld: Thales)

Terwijl Damen de kaken stijf op elkaar houdt als het gaat om de Griekse aanbesteding, komt er met regelmaat informatie over de voorstellen naar buiten via de Griekse marine. Zaterdag publiceerde het blad Άμυνα και Διπλωματία (Defence and Diplomacy) meer informatie over het Nederlandse voorstel. In tegenstelling tot wat eerder werd vermeld, gaat het niet om een Sigma 101514 van 105 meter, maar om een voorstel dat de Sigma 11515 als basis heeft.Het betreft echter een aangepast ontwerp, door andere Griekse media aangeduid als Sigma 11515 HN (Hellenic Navy). Dit voorstel is ongeveer 120 meter lang en heeft een waterverplaatsing hebben van 3.850 ton. Er is ruimte voor een of twee Mk 41 verticale lanceerinrichtingen (met ESSM, SM-2 of andere wapensystemen), torpedo's en een 76mm kanon. Ook bevat het ontwerp een gesleepte sonar. Belangrijk is echter dat het ontwerp in overleg met de Griekse marine aangepast kan worden.AWWS voor de Grieken?
Een ander Grieks defensiemedium, Ptisi, gaat nog verder en spreekt zelfs van APAR Block 2 in het voorstel. Ook, zo meldt de auteur in een privébericht aan Marineschepen.nl, een radar uit de NS-familie. Voor wie de ontwikkeling van de sensoren van de nieuwe Nederlandse fregatten en de Duitse MKS180-fregatten heeft gevolgd, zal een combi APAR Block 2 en NS-radar, direct doen denken aan AWWS, de Above Water Warfare Suite van deze fregatten. Mogelijk dus dat een dergelijk systeem of een afgeleide ervan aan de Grieken is voorgesteld.

Bovendien wordt door eerder genoemde website naast de huidige M-fregatten Van Amstel en Van Speijk, die eerder ook als tussenoplossing werden genoemd, ook twee Sigma 10514 fregatten als tussenoplossing opgevoerd. Die zouden dan nog wel 'even' gebouwd moeten worden.

In totaal wil Griekenland vier nieuwe fregatten aanschaffen, ter vervanging van de oude S-fregatten. Naast het voorstel van Damen liggen in Athene nog Franse en Amerikaanse voorstellen op tafel.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

M-fregatten in aanbod Grieken