Marineschepen.nl
 
   
 

Deze Amerikaanse boten werden door Iran vastgehouden


Bericht geplaatst: 13-01-2016 | Laatst aangepast: 13-01-2016

Iran nam gisteravond twee Amerikaanse Riverine Combat Boats (RCB's) in beslag. De twee patrouilleboten bevonden zich in Iraanse territoriale wateren, nabij het eiland Farsi in de Perzische Golf. De 10 bemanningsleden werden opgepakt en ondervraagd. De boten maken deel uit van de Amerikaanse Vijfde Vloot en voeren diverse missies uit langs de kust.

Riverine combat boats
Twee Riverine Combat Boats van de in de Arabische Golf in november 2015. (Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Torrey W. Lee/ US Navy)

De twee patrouilleboten waren volgens de Amerikaanse marine bezig met een training en voeren van Koeweit naar Bahrein. Ongeveer halverwege passeerden zij het Iraanse eiland Farsi. Waardoor de Amerikanen in Iraanse wateren terechtkwamen is nog niet helemaal duidelijk. Naar verluidt zou één van de boten mechanische problemen hebben gehad, maar andere bronnen spreken van een brandstof tekort of kapot navigatiesysteem. Onduidelijk is ook waarom de andere patrouilleboot de eerste RCB niet heeft gesleept.Beide boten werden in beslag genomen door eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde Marine (IRGM). Iran heeft twee marines en de IRGM is direct verbonden aan het Iraanse regime, in tegenstelling tot de gematigder en verder van huis opererende Iraanse Marine.

De tien Amerikanen, waaronder één vrouw, werden meegenomen voor ondervraging. De verwachting was dat de bemanningsleden al in de ochtend zouden worden vrijgelaten, maar dat werd iets later.

Riverine Combat Boats
De RCB's in de Perzische Golf zijn de Amerikaanse versies van Zweedse CB-90's. Deze snelle aanvalsboten zijn sinds 1991 in dienst van de Zweedse marine en ook Nederland overwoog ze aan te schaffen. In 2015 hebben CB-90's vanaf Zr.Ms. Johan de Witt geopereerd in de wateren bij Somalië tijdens een anti-piraterijmissie.

De Amerikaanse marine gebruikt de boten onder andere in de Perzische Golf, waar ze onder de Vijfde Vloot vallen. De 16 meter lange boten kunnen goed zelfstandig opereren, waar grote marineschepen niet kunnen komen of teveel opvallen. De RCB's worden ook ingezet voor acties op open zee.De Amerikaanse CB-90's zijn met 15 meter lengte een meter korter dan het Zweedse origineel. De boten hebben een bemanning van 4 of 5 personen en kunnen 21 personen vervoeren. De boten hebben twee Rolls-Royce Kamewa FF-140 Waterjets en halen een snelheid van 40 knopen (74 km/ uur). Het bereik van de boten is meer dan 320 zeemijlen, bijna 600 km.

De RCB's zijn gepantserd en zijn zwaar bewapend met meerdere machinegeweren.
Zweedse CB-90's opereerden vorig jaar met Zr.Ms. Johan de Witt nabij Somalië.


CB-90's zijn bij uitstek geschikt rivieroperaties.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Iraanse marine