Gedurende drie dagen houden de Chinese strijdkrachten een oefening, genaamd Joint Sword, waarmee onder andere een maritieme omsingeling van Taiwan wordt beoefend. Zo'n tien Chinese marineschepen zouden betrokken zijn bij de oefening. Hoewel dergelijke Chinese activiteiten vaker voorkomen, is de spanning rond Taiwan opnieuw opgelopen. De aanleiding voor de oefening is een tussenstop vorige week van de Taiwanese president in de VS voor en na een staatsbezoek aan Belize en Guatemala.
Een Type 052D destroyer, Qiqihar, van de Chinese marine. Deze schepen hebben 64 verticale lanceercellen voor luchtverdediging en antischeepsraketten. Van deze schepen wordt ook een verlengde variant gebouwd. (Foto: Chinese marine)
Vandaag zouden Chinese vliegtuigen en marineschepen aanvallen hebben gesimuleerd op Taiwan. Zij deden dit vanuit verschillende posities rondom het eiland. Morgen, op de laatste dag van Joint Sword, staan schietoefeningen in de Chinese wateren bij Fujian, op 80 kilometer bij Taiwanese eilanden, op het programma.
Bij de oefening op zondag waren negen Chinese marineschepen en zeventig vliegtuigen betrokken. Hoewel het om een fractie gaat van de 340 schepen bestaande vloot, zijn de acties vooral bedoeld als show of force. Een woordvoerder van de Chinese krijgsmacht zei tegen persbureau AFP dat de oefening dient als waarschuwing tegen "samenzwering tussen separatisten die Taiwanese onafhankelijkheid nastreven en externe krachten, en hun provocerende activiteiten".
De Taiwanese krijgsmacht houdt de Chinese activiteiten zorgvuldig in de gaten. Volgens internationaal persbureau Reuters zou er ook sprake zijn van een stand-off in de Straat van Taiwan. Het zou gaan om tien Chinese en tien Taiwanese marineschepen bij de middenlijn in de Straat van Taiwan. Veel meer informatie is hier nog niet over bekend en aangezien men geen Western-tafereel beschrijft, is het onduidelijk wat er precies gaande is of was. Mogelijk dat het persbureau doelt op activiteiten waarbij schepen van beide landen elkaars bewegingen nauwgezet volgen. Of daarbij ook sprake was van inzet van bijvoorbeeld vuurleidingsradars is niet bekend.
Volgens Taiwanese berichten zouden onder de deelnemende Chinese schepen een Type 054A-fregat (Jiangkai II), Type 052C en Type 052D-destroyers (Luyang II en III) zijn. Vanuit Taiwan is in ieder geval een fregat van de OH Perryklasse ter plaatse. Dit is een oud fregat van Amerikaanse makelij, Marineschepen.nl schreef eerder al dat China nog niet klaar is voor een invasie, maar Taiwan ook niet.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.