Marineschepen.nl
 
   
 

Drone neergehaald boven Brits vliegkampschip tijdens havenbezoek in Zweden in oktober


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 11-01-2024 | Laatst aangepast: 11-01-2024


De Zweedse Defensie heeft in oktober een onbekende drone neergehaald die boven het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth vloog. Dit gebeurde tijdens een bezoek van de Queen Elizabeth aan de Skandia Haven in het Zweedse Göteborg. Dat maakte het dagblad Göteborgs-Posten gisteren bekend. Het is onbekend waar de drone vandaan kwam, maar volgens de chef van de Zweedse Defensie is er geen aanleiding om te denken aan kwade bedoelingen.

HMS Queen Elizabeth
Vliegkampschip HMS Queen Elizabeth vaart Göteborg binnen, half oktober. (Beeld: Zweedse Defensie)

Joint Expeditionary Force
HMS Queen Elizabeth vertrok in september vanuit de haven van Portsmouth voor wat de Britten het ‘Autumn deployment’ noemen. Als onderdeel van de UK Carrier Strike Group werden er oefeningen gehouden in het kader van Joint Expeditionary Force (JEF). Dit is een NAVO-initiatief uit 2014 onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en het bezoek markeerde de eerste keer dat de Queen Elizabeth werd ingezet voor NAVO-doeleinden.Het verbond JEF bestaat verder uit Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen en sinds 2017 is ook Zweden lid. Het doel van JEF is dat deze landen samen kunnen optrekken indien nodig, maar ook individueel te werk kunnen gaan.Drone verstoort bezoek aan Zweden
Onderdeel van de reis was een bezoek van zeven dagen aan Zweden. Gezamenlijk werden meerdere oefeningen gehouden voor de Zweedse westkust en in de Oostzee. Dit betrof oefeningen op het water en in de lucht. Ook het Britse Type 23-fregat HMS Kent was hierbij betrokken.

Tijdens één van de zeven dagen van het Britse bezoek vond in de Skandiahaven in Göteborg het incident met de drone plaats. De drone was bij beide landen onbekend en kwam het beveiligde gebied boven HMS Queen Elizabeth binnen. Hierop besloot de Zweedse Defensie snel actie te ondernemen en de drone uit te schakelen.

Geen aanwijzingen voor kwade bedoelingen
Hoe de drone precies onschadelijk is gemaakt, is niet bekend gemaakt door Zweden. Het is voorlopig evenmin onbekend waar de drone vandaan kwam en wat het doel was. Volgens Carl-Johan Edström, de chef van de Zweedse Defensie, is er echter geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake was van een serieuze dreiging of kwade bedoelingen.

Carl-Johan Edström: “Er deed zich een situatie voor die we snel en efficiënt hebben opgelost. Van het moment van ontdekking tot handelen verstreken slechts enkele seconden. Er zijn verschillende manieren om een drone neer te halen. Je kunt energiewapens inzetten of je kunt het signaal verstoren. Wij willen er niet verder op ingaan welke methode we gebruikt hebben in dit geval.”

“Er is geen enkele aanwijzing dat een vreemde mogendheid achter deze actie zou zitten. We onderzoeken het incident nog altijd en we kunnen hier voorlopig niet dieper op ingaan. Het is een zaak voor de politie en Defensie”, aldus Edström tegenover Göteborgs-Posten.

De Queen Elizabethklasse
Inmiddels is HMS Queen Elizabeth weer terug in Portsmouth. Tijdens de reis werden er operaties uitgevoerd met onder meer F-35B gevechtsvliegtuigen, onderzeeboten en andere vliegende eenheden. In totaal werden er bijna 13.000 nautische mijlen afgelegd.

HMS Queen Elizabeth is, samen met zusterschip HMS Prince of Wales, het grootste marineschip ooit gebouwd door Groot-Brittannië. Het vliegdekpschip werd in 2017 in dienst gesteld en twee jaar later volgde de Prince of Wales. De schepen zijn de vervangers van de vliegkampschepen van de Invincibleklasse.

Het project kostte in totaal zo’n 6,6 miljard euro. De schepen zijn 280 meter lang, 69 breed en 11 meter hoog. Ze hebben een maximale waterverplaatsing van 70.600 ton en halen een maximale snelheid van meer dan 25 knopen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

HMS Queen Elizabeth