Marineschepen.nl
 
   
 

Amateurfotograaf landt zijn drone ongezien op dek vliegkampschip HMS Queen Elizabeth


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-08-2017 | Laatst aangepast: 15-08-2017


Een Schotse amateurfotograaf zette onlangs zijn DJI Phantom drone ongezien op het dek van het nieuwste en grootste marineschip van de Britse marine. HMS Queen Elizabeth lag in Invergordon toen de drone zonder toestemming oplandde. Het Britse Ministerie van Defensie stelt een onderzoek in naar het incident.

drone
HMS Queen Elizabeth in een still van een ander filmpje. (Bron: still Youtube, door Northern Light)

Na de proeftochten keerde HMS Queen Elizabeth terug in het Schotse Invergordon. Dat leek een amateurfotograaf een mooie gelegenheid om beelden te maken van het schip met zijn drone van DJI, het Chinese merk dat inmiddels niet meer welkom is bij de Amerikaanse landmacht in verband met zorgen over spionage. De fotograaf, die niet bij naam genoemd wil worden, is lid van de fotografiegroep Black Isle Images op Facebook.De fotograaf liet zijn drone de carrier naderen en maakte diverse opnames toen de vliegmachine de melding gaf dat de wind te hard was. Volgens de man werd de automatische landingsfunctie van zijn drone geactiveerd, waarna het apparaat zijn oog liet vallen op het 284 bij 73 meter grote vliegdek. Zonder dat er enige vorm van communicatie was geweest tussen de drone-eigenaar en de Britse marine, landde de DJI Phantom even later op het vliegkampschip.Eenmaal op dek van de carrier maakte de Schot een foto en vloog de drone weer terug. De amateurfotograaf reed naar eigen zeggen vervolgens naar de poort van de basis om uit te leggen wat er gebeurd was, maar daar werd laconiek op het voorval gereageerd. Hij wist dat hij de regels had overtreden en liet er zijn telefoonnummer achter, zo zei hij tegen de BBC, ook omdat hij hoopte dat de marine het gat in de beveiliging zou opmerken en dichten.Tot zijn verbazing werd er niet op gereageerd, "Ik had wel een terrorist kunnen zijn," reageerde de man later tegenover Britse media.

Vorige week is de drone-vlieger weer teruggekeerd met zijn drone en wist opnieuw opnames te maken zonder respons van de Queen Elizabeth.

De Royal Navy heeft inmiddels gezegd dat het de beveiliging van het vliegkampschip erg serieus neemt en dat het incident aan de politie is gerapporteerd, tevens zou de beveiliging zijn aangepast.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen