Marineschepen.nl
 
   
 

Weer drugs gevonden aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-10-2019 | Laatst aangepast: 27-10-2019


Na een grote zoekactie aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt is door de Koninklijke Marechaussee weer drugs gevonden. Het LPD keerde donderdag terug na inzet in de West en een oefening nabij Spanje. In september werd bij een bemanningslid van het schip drugs gevonden, er waren aanwijzingen dat er meer aan boord was.

Johan de Witt
Zr.Ms. Johan de Witt in september 2018. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zr.Ms. Johan de Witt vertrok eind augustus Den Helder voor de noodhulpoefening Caribbean Coast in het Caribisch gebied. Terwijl de JWIT de oversteek maakte, verwoeste orkaan Dorian eilanden van de Bahama's. Het schip werd vervolgens (na een tussenstop op Sint Maarten), met hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius, naar de Bahama's gedirigeerd. Na afloop koerste het naar Curacao waar het schip een spoedreparatie moest ondergaan. Via een havenbezoek aan de VS en Lissabon is het schip naar Den Helder gevaren, waar het donderdag aan kwam.Maar in plaats van een ontspannen thuiskomst, wachtte het schip, de helikopters en de bemanning een onderzoeksteam van de marechaussee en douane. Vrijdag en zaterdag werd het schip grondig doorzocht. Zondag werd bekend dat er 11 kilo harddrugs is gevonden.De zoekactie werd opgezet omdat, volgens de marechaussee, aanwijzingen waren op aanwezigheid van drugs aan boord. Vorige maand was namelijk al een 23-jarige militair van de Johan de Witt aangehouden toen hij 11 kilo drugs in zijn rugtas had. Momenteel wordt onderzocht of er een verband is tussen de twee partijen drugs.

De drugsvangst is weer een tegenvaller voor de marine. In anderhalf jaar tijd is het zeker de vierde keer dat er een grote hoeveelheid drugs wordt gevonden bij de marine. In juli 2018 werd er drugs aangetroffen door mariniers op de marinierskazerne in Doorn in een container die uit de West kwam, in juni 2019 werd een lading coca´ne gevonden op de marinebasis op Curacao, in september en in oktober dus aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt.Oefening overgeslagen?
Zr.Ms. Johan de Witt zou in het kader van de aankomende leidende rol van Nederland in de amfibische taakgroep van de NATO Response Force in 2020, na de oefening in de West aan de oefening Dynamic Mariner meedoen. Deze oefening liep van 7 t/m 18 oktober vanuit het Spaanse Rota. Het schip was drie dagen voor aanvang van de oefening echter nog in de VS en er is van deelname aan de oefening door de JWIT niets in het publieke domein terecht gekomen, terwijl de marine vooraf had aangekondigd veel aandacht te zullen besteden aan deelname door de Johan de Witt. De Van Speijk was wel zichtbaar op sociale media.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Johan de Witt