Marineschepen.nl
 
   
 

Duits TKMS toch weer terug in de race voor MKS 180-fregatten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-08-2018 | Laatst aangepast: 08-08-2018


In Duitsland werd geschokt gereageerd toen begin dit jaar de grootste Duitse marinewerf afviel in de strijd om de MKS 180-fregatten, de nieuwe Duitse marineschepen ter waarde van 3,5 miljard euro. De angst dat de Nederlandse werf Damen of het Britse BAE Systems, weliswaar samen met Duitse partners, aan de haal zou gaan met de opdracht was levensgroot. Nu keert TKMS via een achterdeur toch terug op het podium.

MKS 180
Illustratie van een MKS 180-fregat. Deze fregatten moeten grote schepen worden die voor veel taken inzetbaar zijn, zij zijn echter met 16 verticale lanceercellen voor ESSM Block 2 raketten matig bewapend. Voor meer informatie over deze fregatten zelf, zie laatste deel van dit artikel uit maart 2018. (Beeld: MTG Marinetechnik)

Velen in Duitsland verwachtten dat TKMS de aanbesteding om de MKS 180-fregatten zou winnen. Tot bekend werd dat de combinatie TKMS-Lürssen afviel. Damen en Blohm + Voss, en de combinatie BAE Systems en German Naval Yards, bleven over. De hofleverancier van Duitse marineschepen en onderzeeboten waarschuwde na de uitschakeling voor banenverlies en kennisverlies binnen de Duitse marinebouw. De vakbonden vreesden dat de Duitse industrie daardoor niet meer in staat zou zijn om grote marineschepen voor de eigen marine te bouwen. Politici van de regeringspartijen CDU en SPD drongen er op aan om de aanbesteding te stoppen, en de opdracht rechtstreeks te gunnen aan een Duitse bouwer.Ondertussen werd bekend dat moederbedrijf ThyssenKrupp af wilde van de scheepsbouwtak.

TKMS liet het er niet bij zitten en ging op zoek naar een terugkeer in de strijd. Volgens het Duitse Handelsblatt werd er eerst gesproken met Damen. Meer succes had TKMS in gesprekken met hun buren in Kiel: German Naval Yards, partner van BAE Systems. Jörg Herwig, directeur van German Naval Yards, zei tegen de publieke zender ARD dat TKMS nu met hen gaat samenwerken in de aanbesteding van de MKS 180 fregatten.Aan de deelnemende partijen was gevraagd om eind dit jaar met een definitief ontwerpvoorstel te komen op basis waarvan het Duitse ministerie van Defensie een keuze kan maken. TKMS gaat nu volgens Herwig "het aanbod versterken, omdat TKMS met hun vaardigheden en hun ingenieurs ons gaat ondersteunt."Herwig voegde daar overigens wel aan toe dat Naval Yards niet van plan is om hun buren te kopen; de samenwerking beperkt zich tot het MKS 180-project. Zoals het Duitse journaal dat in de kop van het bericht omschreef, trekken ze samen op tegen de Nederlanders: "Kieler Werften gegen Niederländer".comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
TKMS afgevallen