Marineschepen.nl
 
   
 

Voor het eerst: Duits fregat Hessen haalt drones neer


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-02-2024 | Laatst aangepast: 28-02-2024


In de Rode Zee heeft het Duitse fregat Hessen (Sachsenklasse) twee drones neergehaald. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen. Het Duitse ministerie van Defensie heeft bevestigd dat er wapeninzet is gedaan. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een Duits marineschip een luchtaanval heeft afgeslagen. Naar alle waarschijnlijkheid is hiermee ook voor het eerst de radarcombinatie uit Hengelo, APAR en SMART-L, ingezet in een oorlogssituatie.

Hessen
De Hessen na vertrek richting de Rode Zee. De grote zwarte radar achterop is de SMART-L, de hoekige radar in de voorste mast met de lichtere cirkels is de APAR. De SMART-L detecteert doelen op grotere afstand, de APAR wijst het doel aan voor de raketten. (Foto: Duitse marine)

Sinds afgelopen vrijdag maakt de Hessen onderdeel uit van de missie Aspides. Terwijl het schip het Suezkanaal verliet en de Rode Zee binnenvoer, werd in het Duitse parlement goedkeuring gegeven aan Duitse deelname aan de missie van de Europese Unie. De Duitse minister van Defensie had tijdens een havenbezoek van de Hessen aan Kreta de inzet al de gevaarlijkste missie in decennia genoemd.APAR en SMART-L
Hoewel de dreiging van de Houthi-rebellen in Jemen inderdaad groot is en zij ondanks aanvallen door Amerikaanse en Britse eenheden door blijven gaan met aanvallen, is de Hessen er samen met de andere fregatten van de Sachsenklasse op ingericht om luchtaanvallen het hoofd te bieden. Centraal daarin staat de combinatie die we ook van de Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregatten kennen: SM-2 en ESSM-raketten als wapens en APAR en SMART-L als sensoren.

Deze sensorencombinatie werd aan het einde van de Koude Oorlog ontwikkeld door Holland Signaal in samenwerking met de marine om een grootschalige aanval door Russische raketten af te kunnen slaan. De Sachsenklasse en de Nederlandse LCF'en werden deels samen ontwikkeld, waarbij beide landen kozen voor de genoemde sensoren en wapensystemen. Het huidige Thales in Hengelo verkocht de combinatie aan Denemarken. Thales verkocht ook de SMART-L of varianten daarvan aan de Britse, Franse en Italiaanse marines. De Britse en Italiaanse marines hebben fregatten met de SMART-L (of variant) in de Rode Zee ingezet.De Hessen is het tweede schip in de regio dat met deze APAR-SMART-L-combinatie vaart. Het Deense fregat Iver Huitfeldt (gelijknamige klasse) is een paar dagen langer in het gebied en vaart onder de vlag van de Amerikaanse operatie Prosperity Guardian. Maar het is de Hessen dat als eerste een aanval met drones heeft afgeslagen.

Update: meer wapeninzet dan gedacht
Het Duitse fregat heeft in de korte tijd dat het in het operatiegebied is al vaker de wapens ingezet dan gedacht. De confrontatie met de drones bestond uit verschillende aanvallen, dat zegt het Duitse ministerie van Defensie tegen de Duitse website Augengeradeaus.net.

Dinsdagavond laat werd een drone gedetecteerd op de radar, zo schrijft Augengeradeaus, waarna de drone met het Oto Melara 76mm kanon werd uitgeschakeld. Later werd een andere drone ontdekt en werd de Rolling Airframe Missile (RAM) ingezet, waarna ook deze drone werd vernietigd.

Dat de Hessen deze systemen gebruikte, betekent dat de drones het schip erg dicht naderden. Waarom beide drones de Hessen zo dicht konden naderen, is niet bekend. Mogeljk had dat te maken met een eerder incident waarin de Hessen een doel op grotere afstand probeerde neer te halen.

Volgens Augengeradeaus was het succesvol uitschakelen van de drones namelijk niet de eerste keer dat de Hessen in actie kwam. De eerste keer had maandagavond plaats toen ook een drone werd gedetecteerd. Het fregat lanceerde twee SM-2 raketten, maar deze misten hun doel. Het doel bleek achteraf een Amerikaanse MQ-9 Reaper te zijn.

De Reaper vloog volgens Augengeradeaus zonder IFF, dus de Hessen kon op die manier niet zien of het om een vriendschappelijke of vijandelijke drone ging. Maar de aanwezigheid van deze drone zou ook niet bekend zijn geweest bij het operatiecentrum van Aspides. Daarmee is al vroeg na de start van de tweede missie in hetzelfde gebied een situatie ontstaan die - in geval van bemande vliegtuigen - gevaarlijk was geweest. Dit probleem zou inmiddels zijn onderkend en verholpen.

Met de inzet van de drie verschillende wapensystemen mag aangenomen worden dat de combinatie van APAR en SMART-L zijn ingezet. Ofschoon fregatten al ruim twintig jaar met deze sensoren varen en er vaak en intensief mee geoefend is, werden zijn niet eerder gebruikt bij wapeninzet in een oorlogssituatie.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Duits fregat onderweg