Marineschepen.nl
 
   
 

Duits fregat Hessen slaat raketaanval af in Rode Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-04-2024 | Laatst aangepast: 08-04-2024


Het Duitse fregat Hessen heeft afgelopen zaterdag in de Rode Zee een raketaanval van de Houthi-rebellen afgeslagen. Dat maakte de Duitse marine bekend. De Hessen vaart onder de vlag van de EU-missie Aspides.

Hessen
De Hessen in de Rode Zee. (Foto: Duitse marine)

Het is de eerste keer dat een Duits schip een raketaanval heeft afgeslagen. De aanval was gericht op een koopvaardijschip dat door de Hessen begeleid werd. Er is verder nog weinig bekend over de inzet van afgelopen zaterdagmiddag (lokale tijd).Het fregat is sinds februari in de Rode Zee en zette destijds vrijwel direct de wapens in. Doordat de EU-missie niet ge´nformeerd was over de aanwezigheid van een Amerikaanse drone, werd deze op grote afstand onder vuur genomen met SM-2 raketten van de Hessen. Daarna is gewerkt aan het beter uitwisselen van informatie tussen de twee missies.Kort daarna werd de Hessen daadwerkelijk aangevallen, door drones. Ook tijdens die aanval zette de Hessen aanvankelijk raketten in: ESSM. Dat schrijft het Duitse blad Marine Forum. En ook deze raketten belandden in zee. Vervolgens schakelde het fregat de drone uit met het Oto Melara 76mm kanon. Later werd een andere drone ontdekt en werd de Rolling Airframe Missile (RAM) ingezet, waarna ook deze drone werd vernietigd.

Dat de SM-2 raketten in zee waren beland, was al snel in de Duitse media te lezen. Een tijdje later volgde informatie over de mislukte ESSM-inzet. Volgens de Duitse marine werden de problemen veroorzaakt door niet goed ingestelde "vuurleidingsalgoritmen" aan boord van het Duitse fregat voor de SM-2 en ESSM. Dat zou, volgens de Duitse marine, zijn aangepast.

Het is niet bekend welke wapensystemen de Hessen nu heeft ingezet om de raketaanval af te slaan. Het schip had in ieder geval de voorraad met raketten en kanonmunitie weer aangevuld. De Duitse Defensie schreef eerder over de herbevoorrading van de Mk41-lanceerinrichting met raketten. Dat gebeurde in Djibouti.

Hessen
De verticale lanceerinrichting van de Hessen wordt voorzien van nieuwe raketten. Dit gebeurt in de haven, er zijn wel tests van een dergelijke herbevoorrading op zee gedaan. (Foto: Duitse marine)

Rustiger?
In de wateren van de Rode Zee is het nu wat rustiger. Zo is het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp bijna twee weken in het gebied en heeft dat schip voor zover bekend niet te maken gehad met een aanval. In de afgelopen weken zijn meerdere aanvallen afgeslagen, vooral door de Amerikaanse schepen, maar is het aanvalstempo van de Houthi's afgenomen.

De Houthi's hadden eerder gezegd dat zij gedurende de islamitische vastenmaand ramadan hun aanvallen zouden doorzetten, volgens sommige berichten zouden ze de aanvallen zelfs intensiveren. Dat laatste is niet gebeurd. Mogelijk beginnen de aanvallen op de rebellen hun tol te eisen, maar er wordt ook gespeculeerd dat de ramadan -die morgen eindigt- juist een rem zette op de acties van de rebellen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Voor het eerst: Duits fregat Hessen haalt drones neer