Marineschepen.nl
 
   
 

Duits korvet vanaf zondag op bezoek in Scheveningen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-05-2019 | Laatst aangepast: 17-05-2019


Vandaag vertrekt het Duitse korvet FGS Ludwigshafen am Rhein (Braunschweigklasse) vanuit Warnemünde richting de Middellandse Zee om zich aan te sluiten bij UNIFIL in de wateren bij Libanon. Voor het met die operatie zal beginnen zal de Ludwigshafen am Rhein Scheveningen aandoen. Het schip is zondag beperkt open voor bezoek, maandag bezoekt een delegatie van de Tweede Kamer de Ludwigshafen.

Ludwigshafen am Rhein
FGS Ludwigshafen am Rhein. (Foto: Duitse marine)

Het korvet zal zondag 19 mei arriveren in de haven van Scheveningen en die middag is het open voor het publiek, zo meldt de Duitse ambassade. De openstelling is overigens beperkt, aangezien alleen het helikopterdek te bezichtigen is. Dit kan zondag van 14:00 t/m 17:00 uur. Maandagavond 20 mei gaat de Vaste Kamercommissie voor Defensie aan boord voor een besloten bezoek. Dit bezoek staat overigens al sinds begin dit jaar op de politieke agenda.Op de laatste dag van het bezoek gaat het Duitse Marinemusikkorps Kiel samen met de Marinierskapel tussen 12:00 en 13:00 uur een lunchconcert geven op het Plein in Den Haag.Acht maanden Middellandse Zee
De Ludwigshafen gaat in de Middellandse Zee het korvet FGS Oldenburg aflossen, dat sinds september 2018 met de UNIFIL-operatie bezig is. Ook de Ludwigshafen zal acht maanden van huis zijn in het kader van UNIFIL. Deze missie vond zijn oorsprong in 1978 nadat Israel eerder Libanon was binnengevallen. De United Nations Interm Force in Lebanon (UNIFIL) moet voor veiligheid en stabiliteit in het land zorgen. Vanaf 1979 t/m 1985 namen ook Nederlandse landmachtmilitairen aan UNIFIL deel.

Nadat in 2006 tussen Israël en Hezbollah in Libanon oorlog was uitgebroken, werd een maritieme taakgroep opgericht die de Libanese marine moet helpen met het tegengaan van wapensmokkel over zee. De M-fregatten Hr.Ms. Van Galen en Zr.Ms. Van Speijk namen van 2006 t/m 2008 deel aan de missie. Momenteel bestaat het eskader uit zes schepen, afkomstig uit Duitsland, Bangladesh, Brazilië, Griekenland, Indonesië en Turkije. De leiding over de taakgroep ligt in Braziliaanse handen.

Braunschweigklasse
FGS Ludwigshafen am Rhein is het jongste schip van de eerste serie K 130-korvetten, of Braunschweigklasse. De eerste vijf kwamen in de periode 2008 - 2013 in dienst. De 89 meter lange schepen werden door Lürssen, Blohm + Voss en Nordseewerke gebouwd. De korvetten kampten met grote technische problemen, vertragingen tot zes jaar en kostenoverschrijdingen van 12%, hetgeen leidde tot veel media-aandacht in Duitsland. Inmiddels lijken de problemen verholpen en zijn er nog eens vijf nieuwe besteld bij Lürssen, TKMS en German Naval Yards.

Hoewel de korvetten kleiner zijn dan de patrouilleschepen van de Hollandklasse, zijn ze wel veel zwaarder bewapend. Lees hier meer over de details van de Braunschweigklasse.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Braunschweigklasse