Marineschepen.nl
 
   
 

Duits parlement neemt 17 juni besluit over MKS 180


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-06-2020 | Laatst aangepast: 06-06-2020


Op 17 juni staat in de agenda van de begrotingscommissie van het Duitse parlement de toekenning van het budget voor de MKS 180-fregatten. Damen won eerder dit jaar de aanbesteding voor de grootste fregatten ooit, waar overigens kosten hoger zijn dan eerder gedacht.

MKS 180
Meer over MKS 180 op deze pagina. (Beeld: Damen)

Nadat Damen de aanbesteding had gewonnen, diende verliezer German Naval Yards een bezwaar in. Een lange procedure dreigde tot German Naval Yards met de marinetak van scheepswerf Lürssen fuseerde. Direct daarna trok German Naval Yards het bezwaar in en lag de weg vrij voor het Duitse ministerie van Defensie om door te gaan.De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer had direct nadat German Naval Yards het bezwaar had ingetrokken via Twitter gemeld dat de Bondsdag nog voor het zomerreces het geld voor het project kon vrijmaken. Die belofte lijkt zij te kunnen waarmaken; woensdag 17 juni zal het parlement zich over het project buigen, zo meldde de Duitse financiële krant Handelsblatt gisteren.

De verwachting is dat de Bondsdag akkoord gaat en het budget vrij zal maken. Temeer daar er een economisch stimuleringspakket is ter waarde van 130 miljard euro en de defensie-industrie is niet vergeten. Punt 10 van het plan is: "De federale regering zal op alle vlakken onderzoeken in hoeverre geplande orders en investeringen nu kunnen worden vervroegd. Met name digitaliseringsprojecten in administratie, veiligheidsprojecten en nieuwe bewapeningsprojecten met een hoog aandeel Duitse toegevoegde waarde, die nog in 2020 en 2021 kunnen starten, zullen onmiddellijk worden uitgevoerd." Het budget is 10 miljard euro, maar de kosten voor het project in 2020 zouden 400 miljoen euro zijn.Volgens Handelsblatt zijn de kosten van het totale project ongeveer 200 miljoen euro hoger dan eerder werd geschat, en liggen ze nu op 5,473 miljard euro inclusief BTW. Enkele jaren terug was er ook een verhoging van de kosten, toen kwam dat door aanvullende eisen op gebied van bescherming tegen cyberaanvallen. Het is onbekend wat de oorzaak is van het verschil tussen de geraamde 5,27 miljard en de 5,473 nu.

Voor 1,37 miljard euro per stuk krijgt Duitsland dus vier grote fregatten van 155 meter en 9.000 ton waterverplaatsing. Dat aantal zou uitgebreid kunnen worden met nog eens twee schepen. De kosten van de twee extra fregatten zullen iets lager liggen: 1,2 tot 1,3 miljard euro per stuk. Ter vergelijking, voor de vervangers van de M-fregatten wordt nu ongeveer 500 miljoen euro per stuk gerekend.Als de Bondsdag de gelden op 17 juni vrijgeeft resten Damen en Lürssen-dochter Blohm+Voss nog één horde: het contract. De verwachting is dat in geval van groen licht uit Berlijn nog dit jaar het contract wordt getekend. Daarna volgen uiteraard de contracten die Damen met leveranciers zal tekenen.

Eind 2027 moet het eerste schip worden opgeleverd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

MKS 180