Marineschepen.nl
 
   
 

Duitsland stuurt marineschepen naar Zuid-Chinese Zee, mogelijk samen met Nederland


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 09-05-2023 | Laatst aangepast: 09-05-2023


Duitsland is van plan om een fregat en een bevoorradingsschip richting de Oost te sturen in 2024. Dat maakte vice-admiraal Jan Christian Kaack, commandant van de Duitse marine, afgelopen donderdag bekend tijdens de International Maritime Secturity Conference 2023 in Singapore. Afgelopen december vertelde vice-admiraal René Tas al aan Marineschepen.nl dat ook Nederland een reis naar de Oost plant en in gesprek is met Duitsland.

F125
FGS Baden-Württemberg, een F125-fregat, op archiefbeeld en een Brandenburgklasse fregat in de verte. De F125-fregatten zijn momenteel de grootste fregatten ter wereld, wel zijn zij licht bewapend. (Foto: Duitse marine)

Vice-admiraal Kaack, die zijn toespraak hield in de marge van de grote marinebeurs IMDEX Asia, vertelde weliswaar mede door de oorlog in Oekraïne gefocust te zijn op de Oostzee, maar ook "mondiaal betrokken" te blijven. Kaack gaf als voorbeeld de reis van het fregat FGS Bayern (Brandenburgklasse) in 2021, dat richting China en Japan voer. "Hoewel sommige landen de inzet van één enkel fregat misschien als niet doorslaggevend of niet echt als van toegevoegde waarde hebben ervaren, verschillen onze beoordelingen duidelijk. Want voordat we op regelmatigere basis eenheden naar de regio sturen, moeten we kennis over de regio opbouwen", zei de commandant van de Duitse marine.De inzet van de Bayern was geen eenmalige aangelegenheid, zei Kaack en noemde voorbeelden van de Duitse luchtmacht die met een oefening in de Indo-Pacific meedeed en deelname van landmacht, Seebattalion en luchtmacht die naar Australië gaan voor Talisman Sabre '23.

Het belangrijkste doel van de reis in 2024 zal zijn: "een zichtbare bijdrage leveren aan de rules based orde in de regio, bijdragen aan de vrijheid van navigatie, onze samenwerkingsverbanden versterken en onze situational awareness vergroten.Kaack gaf in zijn toespraak aan dat Duitsland flink wil inzetten op het samenwerken met partners in de regio. Met partners uit de Zuid-Chinese Zee wil Duitsland oefenen, overeenkomstig met het VN Zeerechtverdrag.

Daarnaast zullen de twee schepen zich aansluiten bij het embargo van de Verenigde Naties rondom Noord-Korea via maritieme surveillance operaties.

Ook zullen, zo zei Kaack, de Duitse schepen meedoen aan de grote tweejaarlijkse oefening vanaf Hawaï in de Stille Oceaan.


De speech van vice-admiraal Kaack

F125
Welke schepen precies de reis gaan maken, vertelde Kaack nog niet. Wel zei hij dat "het nieuwste fregat" zou gaan. Daaruit valt op te maken dat een schip van de Baden-Würtenbergklasse (F125) richting de Oost gaat. De vier schepen van deze klasse werden tussen 2019 en 2022 in dienst gesteld en zijn de modernste fregatten van de Duitse marine.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Samenwerking met Nederland
Kaack benadrukte meerdere keren dat Duitsland graag zou zien dat er meer en beter samengewerkt wordt in de Indo-Pacifische regio.

Een mogelijke Europese samenwerking is er een met Nederland. In december zei commandant Zeestrijdkrachten dat viceadmiraal Tas namelijk nog in een interview met deze website dat de marine druk aan het plannen is voor een reis naar de Oost in 2024. "Ik elk geval gaat één fregat", zei Tas destijds. "We gaan de reis waarschijnlijk samen met Duitsland maken", voegde hij er aan toe.

Tas noemde RIMPAC, net als Kaack, ook als onderdeel van het oefenprogramma.

Of er daadwerkelijk een Duits-Nederlandse reis komt, is nog niet bekend. Marineschepen.nl heeft de marine gevraagd om meer informatie over de status van de plannen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Fregat naar de Oost in 2024