Duitsland wil in 2024 twee nieuwe bevoorradingsschepen in dienst stellen en wil op dat vlak samenwerken met Nederland, dat al in 2022 een nieuwe marinetanker wil.
FGS Spessart, de tweede Rhönklasse tanker, is nu 41 jaar. (Foto: Amerikaanse marine)
De Duitse marine wil al jaren de twee tankers van de Rhönklasse uit 1977 vervangen. Nieuwbouw werd echter steeds op de lange baan geschoven, maar sinds vorig jaar zit er beweging in het project.
Begin deze week berichtte het Duitse NDR dat het Duitse ministerie van Defensie de aanschafplannen voor twee nieuwe tankers bevestigde. "Volgens het ministerie van Defensie zijn ontwerpen voor de nieuwe tankers al ontwikkeld, gebaseerd op bestaande scheepstypen. Met de huidige plannen is een snelle indienststelling mogelijk," schrijft de NDR.
Op welke scheepstypen de ontwerpen precies zijn gebaseerd blijft vooralsnog onduidelijk.
Nederland is ook bezig met een nieuw bevoorradingsschip, gebaseerd op een bestaand ontwerp van Damen in combinatie met de Karel Doorman. Dat project moet vrij snel worden uitgevoerd, omdat het schip in 2022 in dienst moet worden gesteld.
Ook het Duitse project kent enige haast."Nederland is al een stap verder" dan Duitsland en daarom onderzoekt Duitsland momenteel de mogelijkheden om samen te werken, aldus de NDR.
Het Duitse ministerie van Defensie bevestigt dat tegenover Marineschepen.nl: "We onderhouden een voortdurende uitwisseling met onze Nederlandse partner over mogelijkheden voor bewapeningssamenwerking. Dit omvat een mogelijke samenwerking op het gebied van marinelogistiek (inclusief bijv. bevoorrading op zee)."
Welke ideeën Duitsland heeft als het gaan om samenwerking is niet bekend. De woordvoerder zegt er verder niet op in te kunnen gaan "omdat er nog steeds overleg is over dit type samenwerking."
Of het tot een samenwerking komt is niet zeker. Volgens een bron in Den Haag is de kans op samenwerking erg klein omdat de plannen die Nederland en Duitsland te veel verschillen. Duitsland wil bovendien de schepen in eigen land bouwen.
Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie werden (algemene) opties voor samenwerking genoemd, en daar kon onterecht uit geconcludeerd worden dat er sowieso al zou worden samengewerkt. In de aangepaste versie is bovendien de input van de bron genoemd.