Marineschepen.nl
 
   
 

Doorman mogelijk vlaggenschip EU-missie Rode Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-04-2024 | Laatst aangepast: 19-04-2024


Het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt zondag naar de Rode Zee. De Doorman zal vanaf begin mei als onderdeel van de EU-missie Aspides fregatten en torpedobootjagers gaan bevoorraden. Daar kan een extra taak bij komen. Vanuit de Europese Unie is de vraag gekomen of de Karel Doorman vanaf juni de staf van Aspides aan boord kan nemen. Dat blijkt uit een brief die demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot en demissionair minister van Defensie Ollongren verstuurden aan de Tweede Kamer.

JSS
Zr.Ms. Karel Doorman eerder dit jaar op weg naar Steadfast Defender. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Force Head Quarters (FHQ) bevindt zich momenteel aan boord van de Italiaanse torpedobootjager Caio Duillio (Orizzonteklasse). Dat schip verliet eind januari de haven van La Spezia voor de EU-missie die pas een kleine maand later officieel groen licht kreeg. Sinds de start van Aspides is de Italiaanse schout-bij-nacht Stefano Constantino met zijn staf verantwoordelijk voor de tactische aansturing van de schepen, vanaf de Italiaanse torpedobootjager.Vanuit de EU is een informeel verzoek gekomen of Nederland het FHQ van Aspides aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman kan accommoderen, zo schrijven de ministers aan de Tweede Kamer. De periode die genoemd wordt is 6 juni tot en met 6 augustus. Naar alle waarschijnlijkheid keert de Caio Duillio begin juni weer terug naar huis. De Doorman is tot en met augustus in het gebied.

Daarnaast heeft de EU gevraagd of Nederland zelf ook "met een bemanning invulling" kan geven aan het FHQ.

Het kabinet onderzoekt "de mogelijkheid en wenselijkheid", melden de beide ministers.Als de Doorman een staf aan boord krijgt, zal dat niet de eerste keer zijn. Het grootste marineschip van Nederland was in voorjaar en zomer van 2022 stafschip van het permanente NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), dat na de Russische invasie in Oekra´ne een periode in de Oostzee voer. Zr.Ms. Karel Doorman heeft ruimte aan boord voor een vlagofficier met staf en heeft veel communicatiemogelijkheden.

Begin deze maand besloot het kabinet om Zr.Ms. Karel Doorman naar de Rode Zee te sturen. Het schip zal onderdeel zijn van EUNAVFOR Aspides (Zr.Ms. Tromp valt onder de Amerikaanse operatie Prosperity Guardian). In de Rode Zee, Bab-el-Mandeb en de Golf van Aden beschermen marineschepen koopvaardijschepen tegen aanvallen door Houthi-rebellen. De Doorman zal schepen gaan bevoorraden en zal met de uitgebreide ziekenboegfaciliteiten ook medische hulp kunnen bieden aan bemanningsleden van schepen.

Lees hier (veel) meer over Zr.Ms. Karel Doorman.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Rode Zee te gevaarlijk voor de Karel Doorman of is zo'n schip juist nuttig?

Ook Zr.Ms. Karel Doorman naar NAVO-vlootverband