Marineschepen.nl
 
   
 

Rode Zee: grootste aanval tot nu toe afgeslagen door Britse en Amerikaanse marineschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-01-2024 | Laatst aangepast: 10-01-2024


Gisteravond hebben de Houthi-rebellen een grote en volgens de VS "complexe" aanval uitgevoerd op schepen in de Rode Zee. De schepen werden aangevallen met 21 drones en raketten. Vliegtuigen van vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower, drie Amerikaanse torpedobootjagers en een Britse torpedobootjager schakelden alle luchtdoelen uit.

Met update over gebruik van kanons door HMS Diamond

SM-2
Een Amerikaanse destroyer van de Arleigh Burkeklasse lanceert een SM-2. Archieffoto. (Foto: US Navy)

De aanval, zo schrijft US Central Command op X, begon om 21:15 uur lokale tijd (19:15 uur Nederlandse tijd). Scheepvaartverkeer werd aangevallen vanaf verschillende punten in het door de Houthi's gecontroleerde gebied in Jemen.Zij kregen achttien drones op zich afgevuurd, twee anti-schipkruisvluchtwapens en een ballitische anti-schipraket. Volgens het private inlichtingenbedrijf Ambrey tegenover The Guardian ging het om aanvallen bij de havensteden Mokha in het zuiden van de Rode Zee en Al Hudaydah zo'n 170 km naar het noorden halverwege de Jemenitische kust.

De schepen bij Al Hudaydah zouden over de radio hebben gemeld dat zij raketten en drones zagen, terwijl Amerikaanse marineschepen het scheepvaartverkeer aanspoorde om maximale snelheid te gaan varen. In het zuiden bij Mokha zagen de schepen hetzelfde, maar werden ze ook op de hielen gezeten door kleine vaartuigen.Alle aanvallen werden afgeslagen door F/A-18 gevechtsvliegtuigen van USS Dwight D. Eisenhower, de torpedobootjagers van de Areigh Burkeklasse USS Gravely, USS Laboon en USS Mason, plus door de Britse Type 45-destroyer HMS Diamond.

snelvuurkanon
Een DS30B-snelvuurkanon op een patrouilleschip van de Riverklasse. (Foto: Britse marine)

Britten: Diamond gebruikte ook kanons
US Central Command heeft verder geen melding gemaakt over welke wapens precies werden ingezet door de strijdende partijen. CENTCOM liet alleen weten dat het ging om drones van Iraanse makelij. De Houthi's hebben de afgelopen maanden de Samad-3 ingezet, dus mogelijk ging het weer om dit type drones.

Vanochtend maakte het Britse ministerie van Defensie via X wel meer bekend over de aanvallen. HMS Diamond lanceerde Sea Viper-raketten (Aster 15) en kanons om de aanvallen die gericht waren op het marineschip en koopvaardijschepen af te slaan.

Het is de eerste keer dat melding wordt gemaakt van een afgeslagen aanval waarbij kanonsystemen zijn ingezet. Dat dergelijke wapens worden ingezet betekent dat de luchtdoelen het schip tot op relatief korte afstand hebben genaderd. Welke kanons de Diamond heeft moeten inzetten, is niet bekend gemaakt.

De Diamond heeft ter zelfverdediging tegen luchtdoelen aan beide zijden een 20mm Phalanx close-in weapon system waarmee tot op korte afstand luchtdoelen die door de verdediging heen zijn gekomen, kunnen worden uitgeschakeld. De Phalanx heeft een effectief bereik van 1,5 km en een vuursnelheid van 4.500 schoten per minuut. De DS30B Mk1 heeft met 2,75 km tegen luchtdoelen een groter bereik dan de Phalanx, de Diamond heeft er twee van. Dit 30mm-snelvuurkanon is onder andere door de lagere vuursnelheid (650 schoten per minuut) minder geschikt voor geavanceerde luchtdoelen. Dit wapen wordt bestuurd vanuit de commandocentrale. Het 4,5 inch Mark 8 kanon heeft een nog groter bereik, maar is primair bedoeld voor het bestoken van doelen op de kust of het beschieten van doelen op zee en beperkt voor luchtdoelen.

Complex
De Amerikanen lieten ook weten dat het om een complexe aanval ging. Dat heeft mogelijk te maken met de verschillende type dreigingen. Hoewel de drones relatief langzaam vliegen, werd een groot aantal ingezet. Kruisvluchtwapens kunnen in de laatste fase van hun aanval complexe manoeuvres uithalen (bijvoorbeeld snel van links naar rechts gaan) om het de verdediging zo lastig mogelijk te maken, maar zij kunnen ook via waypoints uit andere richtingen komen vliegen. Als dan tegelijkertijd een aanval met een ballistische raket plaatsvindt, wordt ook weer extra van de sensoren en co÷rdinatie van schepen gevraagd.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Waarschuwing
De Houthi's hadden na de waarschuwingen van de internationale coalitie al gezegd door te zullen gaan met aanvallen. Uit deze derde aanval na de verklaring van verschillende landen waaronder de VS en Nederland, blijkt dat de rebellen niet van plan zijn om de strijd te staken. Er is vanuit de VS of andere landen nog geen tegenreactie geweest.

Vanavond wordt door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gestemd over een resolutie aangaande de kwestie in de Rode Zee.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Laatste waarschuwing voor rebellen