Marineschepen.nl
 
   
 

Uitstel testlancering Tomahawk zorgt niet voor vertraging


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 05-09-2024 | Laatst aangepast: 05-09-2024


Het uitstellen van de testlancering van een Tomahawk kruisvluchtwapen vanaf een Nederlands fregat heeft geen gevolgen voor de oplevering van de Tomahawk op de LCF'en in 2027. Dat meldt een woordvoerder van COMMIT (Commando Materieel en IT) aan Marineschepen.nl na navraag.

TLAM lancering door USS Barry
Tomahawklancering door door een Amerikaans marineschip.

Het oorspronkelijke plan was dat Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. De Ruyter dit najaar voor de kust van San Diego een testlancering uit zou voeren met een Tomahawk kruisvluchtwapen. Het zou de eerste keer zijn dat dit type raket vanaf een Nederlands schip afgevuurd werd.



De plannen werden echter gewijzigd waardoor de testlancering uitgesteld werd. Met de Amerikaanse marine wordt nu gekeken naar een mogelijkheid begin 2025.

Hierdoor ontstond ook de vraag of dit gevolgen zou hebben voor de volledige planning van de levering van de Tomahawk op Nederlandse marineschepen.

De Amerikaanse wapens moeten vanaf 2027 op de LCF'en worden geplaatst en later moeten ook de onderzeeboten met Tomahawk worden uitgerust. Voor het zover is, zijn testlanceringen echter een cruciale stap voor de integratie van de wapens.

Geen gevolgen voor planning
Volgens COMMIT is er echter geen sprake van vertraging: "De vertraging van de testlancering heeft geen gevolgen voor de oplevering in 2027 van het eerste LCF met Tomahawk."

"De testlancering is een deelproject van het grote project; NATO Maritime Strike-Long Range. Dit project bestaat uit meerdere deelprojecten, waaronder de integratie van Tomahawk aan boord van het LCF", aldus de organisatie.



Tomahawks
In 2023 werd na jaren van discussie duidelijk dat Nederland Tomahawk kruisvluchtwapens ging bestellen bij de Verenigde Staten. Nederland wil de nieuwste Tomahawk, beter bekend als de Block V.

De Tomahawks voor de LCF'en gaan in 2026 in productie en in 2027 moet het eerste LCF voorzien worden van zo'n wapen. Hoewel de Mk41-lanceerinrichting geschikt is voor de Tomahawk is de integratie van het systeem volgens Defensie een "complex proces".

De Tomahawk kruisvluchtwapens zullen een grote verandering betekenen voor de Nederlandse marine. Vooral het bereik van de wapens is indrukwekkend met maar liefst 1600 kilometer.



Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Testlancering uitgesteld

De Ruyter naar Pacific voor eerste Tomahawk-lancering

In 2027 eerste LCF met Tomahawk

Marine krijgt Tomahawk

Kruisvluchtwapens voor marine