Marineschepen.nl
 
   
 

Turkse helikoptercarrier Anadolu nadert voltooiing, Turkije wil meer


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-02-2021 | Laatst aangepast: 01-02-2021


Halverwege dit jaar verwacht Turkije het grootste schip van de marine: TCG Anadolu. De helikoptercarrier wordt momenteel gebouwd in Turkije, naar Spaans ontwerp. Maar Turkije wil meer, zo bleek uit de woorden van president Erdogan: nog een of wel meer (echte) vliegkampschepen.

Anadolu
TCG Anadolu tijdens de bouw in de zomer van 2020. Lees hier meer over de Anadolu. (Foto: 2020 Istanbul/ CC BY-SA 4.0)

TCG Anadolu is sinds eind april 2016 in aanbouw op de scheepswerf Sedef Shipbuilding in Turkije. Ondanks een brand aan boord in april 2019, is de verwachting dat het schip halverwege 2021 volgens contract kan worden opgeleverd.De Turkse helikoptercarrier is afgeleid van het Spaanse vliegkampschip Juan Carlos I en met 27.000 ton waterverplaatsing ongeveer even groot als Zr.Ms. Karel Doorman, al is de Anadolu wel 27 meter langer.

Hoewel de Juan Carlos I een (licht) vliegkampschip is, zal de Anadolu dat vooralsnog niet worden. Nadat Turkije Russische luchtafweersystemen had aangeschaft, werd het land door de VS uit het programma van de F-35 gezet in 2019. En juist dat vliegtuig, de F-35B om precies te zijn, had Turkije besteld voor de Anadolu. Een alternatief is er vooralsnog niet, dus zal de Anadolu starten als helikoptercarrier.Enige tijd zag het er naar uit dat de Anadolu een zusterschip zou krijgen, TCG Trakya, maar die plannen werden begin vorig jaar op de lange baan geschoven. De Trakya zou pas besteld worden als deze echt nodig zou zijn, 'on demand' dus, zo meldden Turkse media als ware het streamingdienst was. Vrijwel tegelijkertijd zijn er in Turkije ook plannen voor een ander en groter ontwerp, zo meldden Turkse media gisteren. De Turkse president Erdogan had in augustus 2020 al gezinspeeld op meer vliegkampschepen, en eind januari 2021 zei Erdogan tijdens de tewaterlating van het eerste Istanbulklasse-fregat dat gesprekken zijn begonnen voor de bouw voor "nog twee of meer vliegdekschepen".

De nieuwe carrier of carriers zouden in Turkije ontworpen moeten worden, zo is het plan. Volgens geruchten gaat het om een schip met een waterverplaatsing van 50.000 ton met voorzieningen voor vliegtuigen die verticaal kunnen landen zoals de F-35B, maar ook voorzien is van een katapult. Dit schip zou in de jaren '30 in dienst gesteld kunnen worden.

Mogelijk zijn tegen die tijd ook de problemen rond de carrier-vliegtuigen opgelost.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

TCG Anadolu

Turkije bouwt vliegdekschip