Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw kanon Evertsen geleverd, contract volgende kanons 'nabij'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-07-2023 | Laatst aangepast: 19-07-2023


Een nieuwe generatie kanons doet zijn intrede bij de marine. Dat tijdperk begon gisteren bij de levering van het eerste 127mm kanon door het Italiaanse Leonardo. Vier van deze kanons zijn besteld voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en). Ook voor de ASW-fregatten en enkele andere schepen worden nieuwe kanons besteld. De ondertekening van dat contract zou "zeer nabij" zijn.

Kanon
Het eerste nieuwe kanon voor de LCF'en is gearriveerd, nog in de verpakking, in Den Helder. (Foto: Defensie)

127mm
Zr.Ms. Evertsen ondergaat momenteel als laatste LCF het instandhoudingsprogramma. Van dat programma maakt onder andere het plaatsen van een vernieuwde brug, technische centrale en nieuwe SMART-L MM/N-radar onderdeel uit. De Evertsen is ook het eerste in het (van het instandhoudingsprogramma losgekoppelde) project vervanging van het eveneens Italiaanse Oto Breda 127mm-kanon.Deze kanons, die jaren dienden op Canadese destroyers, zijn inmiddels vijftig jaar oud en worden vervangen door het 127/64 LW-kanon van Leonardo. Het eerste kanon werd gisteren geleverd, zo meldde de Koninklijke Marine gisteren op soeciale media.

Met deze nieuwe kanons kan Vulcano-munitie worden gevuurd. Dit is geleide munitie van Leonardo en het Duitse Diehl. Deze munitie kan dus na het afvuren worden bijgestuurd en heeft een veel groter bereik: 80 km in plaats van 24. Het is onduidelijk of Nederland deze munitie ook al geleverd krijgt. De Duitse marine voerde in november 2022 nog tests uit namens de fabrikanten. Inmiddels is de munitie wel in productie en in service.

Kanon
Het 76mm kanon op de bak van een model van het ASW-fregat. De Sovraponte heeft alle munitie in de toren bovendeks waardoor het veel minder impact heeft op de dekken er onder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

76mm
Ook op het vlak van het 76mm kanon zijn ontwikkelingen. Dit kanon, voor onder andere de ASW-fregatten, moet nog besteld worden. Marineschepen.nl begrijpt van een bron dicht bij het programma dat contractondertekening deze of volgende week op de planning staat.

Dit gaat om een kleiner systeem dan de 127mm dat over enkele jaren geplaatst worden op veel meer schepen. De 76/62 Sovraponte is een 76mm kanon van Leonardo en opvolger van de 76mm kanons van de M-fregatten. Dit wapen, dat ook gebruik kan maken van geleide munitie, zal niet alleen voor nieuwe fregatten bestemd zijn.Voor het CSS (Den Helder), JSS (Karel Doorman) en de twee LPD's (Rotterdam en Johan de Witt), maakte het aanvankelijk onderdeel uit van de laatste verdediging tegen inkomende doelen, het zogenaamde close-in weapon system (CIWS) dat de Goalkeeper moet vervangen. Eerder werd het CSS uit het rijtje geschrapt in verband met budgettekorten, maar later werd besloten de Den Helder alsnog van het geplande CIWS te voorzien. In mei werd echter bekend dat de Rotterdam juist niet wordt voorzien van het nieuwe pakket omdat het RAM-systeem te laat geleverd wordt.

De Sovraponte is dus bedoeld voor zeven platformen: CSS, JSS, LPD Zr.Ms. Johan de Witt en de vier ASW-fregatten (waarvan twee voor BelgiŽ).

Uit een eerdere planning van Defensie bleek dat het eerste systeem in 2025 geplaatst moet worden.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ook CSS kanon en raketten

Doorman krijgt kanon en raketten

RAM en kanon vervangen Goalkeeper

Italiaans kanon grote kanshebber

Nieuwe kanons LCF'en
Wat is er aan de hand met de kanons?