Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste officiŽle foto nieuwe marine-uniformen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-04-2022 | Laatst aangepast: 26-04-2022


De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft vanochtend een eerste officiŽle foto van de nieuwe tijdelijke uniformen gedeeld. Later volgen meer foto's van de fotoshoot, zo meldt DMO.

NFP
Drie varianten van het uniform. De persoon links en de marinier hebben zogenaamde combat shirts (bedoeld om er een ops vest overheen aan te doen). De korporaal rechts heeft het hemd aan, zoals we dat nu ook kennen van het boordtenue. (Bron: Twitter.com/Defensie_DMO)

Een week geleden schreef Marineschepen.nl over de planning omtrent het nieuwe uniform. De tijdelijke uniformen zullen na de zomer verstrekt, maar komende maand zullen militairen passets krijgen om de maten op te kunnen meten.Nieuw is natuurlijk de print. Het Korps Mariniers gebruikte decennia het Amerikaanse camouflagepatroon M81 uit 1981 en krijgt voor het eerst hetzelfde patroon als de andere krijgsmachtdelen voor het standaard uniform. Ook de vloot krijgt dat patroon, het door TNO ontwikkelde Netherlands Fractal Pattern (NFP). En dus loopt vlootpersoneel voor het eerst in 'camo' aan boord van schepen.

Van de blauwe blokjes zijn wel meerdere foto's gepubliceerd of uitgelekt, maar er waren nog geen officiŽle foto's van het daadwerkelijke uniform. Een uniform dat volgens Defensie zal bestaan uit: gevechtsbroek, gevechtsjas, regenjas, combat shirt en baseball cap.Dit uniform vervangt het huidige uniform tijdelijk, de definitieve vervanging volgt later.

Hoewel de blauwe blokjes voor de Nederlandse marine nieuw zijn, is dat internationaal niet het geval. Onder andere personeel van de Chinese, Indiase, Roemeense en Australische marines maken gebruik van een blokjes- of vlekkenpatroon.

Er is op sociale media kritiek op de keuze van de Nederlandse marine, overboord geslagen bemanningsleden zouden minder goed te zien zijn. Het helpt waarschijnlijk niet om een drenkeling te vinden, maar het is de vraag of er in zichtbaarheid veel verschil is tussen het NFP-patroon en het huidige donkerblauwe boordtenue.

Update: meer foto's

Er zijn meer foto's gepubliceerd op de social media-kanalen van de Koninklijke Marine.

NFP
(Foto: Defensie)

NFP
(Foto: Defensie)

NFP
(Foto: Defensie)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Marine vanaf najaar in 'camo'

Zo moet deel uniform er uit zien

Tijdelijk uniform in 2021

Nieuw uniform vertraagd

Camouflagepatroon Nederlandse ťn Belgische marine

Camo is professioneel

Toch camo voor uniform