Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste (deels) Nederlandse periscoop in jaren verlaat Nedinsco


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 08-12-2021 | Laatst aangepast: 08-12-2021


Optronicabedrijf Nedinsco heeft vorige week woensdag voor het eerst in lange tijd weer een nieuwe periscoopmast vervolmaakt en naar een klant gestuurd. De Nederlandse Instrumenten Compagnie ging vorig jaar een samenwerking aan met het Duitse defensiebedrijf Hensoldt voor de vervaardiging van meerdere periscopen en voldeed woensdag daarmee aan zijn deel van de afspraak.

Todaro
Een Italiaanse Type 212A onderzeeboot van de Todaroklasse in de Middellandse Zee. Deze onderzeeboten varen met SERO-400 periscopen van Hensoldt. (Foto: Hans van Pijkeren/ Koninklijke Marine)

Nedinsco maakte in de periode voor de Tweede Wereldoorlog periscopen van hoge kwaliteit voor de Nederlandse onderzeeboten, zo blijkt uit het boek Onder de bloedvlag van de O 21, waarin de commandant van de meest succesvolle Nederlandse boot de periscoop roemt. Sindsdien maakte het bedrijf nog wel complexe onderdelen voor gebruik in een periscoop, maar nooit meer een nieuwe periscoopmast. Daar is nu dus, na ruim 75 jaar later verandering ingekomen.Om terug te kunnen keren in de business van de periscopenproductie heeft Nedinsco flink moeten investeren, zo liet woordvoerder Ria Weijnen weten: "We hebben een compleet nieuwe ruimte ingericht. Er zijn beneden muren weggehaald om een productieruimte te maken voor de lengte van een periscoop. Het product dat woensdag is vertrokken was 11 meter lang, maar in die ruimte kunnen we lengtes tot wel 20 meter kwijt."Na de vele investeringen hoopt Nedinsco nu te gaan oogsten. Het bedrijf wil graag voorgoed terugkeren in de wereld van de periscopen. Weijnen is ervan overtuigd dat het bedrijf hiertoe in staat is: "Zoals je weet wil Nederland nieuwe onderzeeboten ter vervanging van de Walrusklasse. Voor dit programma zijn wij in gesprek met alle betrokken partijen. Het zou natuurlijk perfect zijn als een Nederlands bedrijf een onderdeel van een Nederlandse onderzeeboot kan bouwen. Dat zou een goede zet zijn voor de Nederlandse industrie in het algemeen, maar vooral ook voor Nedinsco."

Nedinsco is jarenlang druk in de weer geweest om een comeback te maken op periscopengebied, aldus Weijnen: "Dit zijn processen van soms meer dan tien jaar. Er wordt een project uitgeschreven en pas jaren later wordt een besluit genomen met wie men uiteindelijk in zee gaat. Dat zijn hele lange verkooptrajecten."

Voor het bedrijf is het een grote financiŽle opkikker na alle investeringen van de afgelopen jaren. Dit is het begin van een nieuwe periode voor Nedinsco: "Uiteindelijk weten we zeker dat we hier series van gaan bouwen. We staan nu aan de beginfase. De eerste periscoop is de deur uit, maar er komt hier een hele reeks achteraan. Het oogsten gaat beginnen."

periscoop
De mast van de periscoop voor vertrek uit Venlo. (Foto: Nedinsco)

Dat Nedinsco zich zou gaan richten op de productie van SERO-periscopen van Hensoldt, werd vorig jaar al bekend. Periscopen uit deze familie maken veelal deel uit van onderzeeboten van tkMS. Zo varen de (nieuwste) Duitse 212A en de Portugese 209PN onderzeeboten met SERO 400-periscopen. Turkse en Colombiaanse onderzeeboten hebben onder andere de SERO 250. Welk periscoop-type vorige week de fabriek in Venlo heeft verlaten, heeft Nedinsco niet bekend gemaakt.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Bedrijven
Nedinsco

Gerelateerde artikelen

Periscoopproductie keert terug in Venlo