Marineschepen.nl
 
   
 

Eind dit jaar eerste vliegtuigen op Japans vliegkampschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-08-2021 | Laatst aangepast: 02-08-2021


Het Japanse ministerie van Defensie verwacht eind 2021 te kunnen beginnen met tests met F-35B gevechtsvliegtuigen aan boord van het omgebouwde schip JS Izumo. Dat maakte de Japanse minister van Defensie bekend. De Izumo is het eerste Japanse vliegkampschip sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Izumo
JS Izumo. (Foto: Japanse marine)

JS Izumo vormt samen met de Kaga de Izumoklasse, waarvan het eerste schip in 2015 in dienst werd gesteld. Formeel volgens de Japanse wet als torpedobootjager, maar feitelijk helikoptercarrier. De komst van helikoptercarriers was ook al een hele stap voor het na de Tweede Wereldoorlog pacifistische Japan. Maar Japan ligt met Rusland, Zuid-Korea en vooral China overhoop over eilandjes en de situatie in de regio veranderde snel.China bouwde bijvoorbeeld de marine in korte tijd uit tot een van de grootste ter wereld, inclusief vliegkampschepen. Japan kan China niet bijhouden, maar besloot wel om weer in de carriers te stappen. Weer, want Japan had tijdens de Tweede Wereldoorlog een machtige carrier-vloot, na de oorlog was het merendeel gezonken en werden de overgebleven vliegkampschepen gesloopt.Al vrij snel nadat de 248 meter lange schepen van de Izumoklasse werden aangekondigd, werd door buitenstaanders vermoed dat zij misschien ooit met vliegtuigen zouden kunnen gaan opereren. In december 2017 werd bekend dat Japan dat inderdaad overwoog en een jaar koos Tokio voor de F-35B.

Daar moeten de schepen wel voor worden aangepast. In juni 2020 ging de Izumo onder het mes en na een jaar was de eerste fase afgerond. Zo was het vliegdek aangepast om de hitte van de straalmotoren van de F-35B aan te kunnen.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

In december zullen de eerste vliegtuigen kunnen starten en oplanden op de Izumo. Daarmee is de transformatie naar carrier nog niet afgerond. Pas in 2024 wordt gestart met de tweede fase van de aanpassing. Dan wordt het voorste deel van het vliegdek breder gemaakt zodat het een vierkant wordt en er meer ruimte is voor de vliegtuigen, vergelijkbaar met de Amerikaanse lichte carriers of amphibious assault ships. Ook benedendeks worden aanpassingen gedaan om te kunnen werken met de F-35B's in de hangars bijvoorbeeld.

De F-35B is een toestel dat verticaal kan landen en een korte startbaan nodig heeft. De twee schepen zullen daarom geen katapult krijgen, maar ook geen schans. Hierdoor zullen de vliegtuigen minder aan wapens en brandstof kunnen meenemen. De Chinese voorsprong, dat nu het derde vliegkampschip (mét katapult) aan het afronden is, blijft gigantisch.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Izumoklasse