Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen vanwege toegenomen dreiging in de Oostzee



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-05-2017 | Laatst aangepast: 12-05-2017


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen is als onderdeel van het permanente NAVO-vlootverband SNMG1 in de Oostzee ter geruststelling van bondgenoten. Dat maakte het ministerie van Defensie vanmiddag bekend.



PKR
Zr.Ms. Evertsen tijdens een eerdere reis in de Oostzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

SNMG1 in de Oostzee Zr.Ms. Evertsen vertrok afgelopen zondag uit de haven van Den Helder om zich bij Standing NATO Maritime Group 1 te voegen. Van dat 'eskader' moet men wat aantallen betreft geen al te hoge verwachtingen hebben; SNMG1 bestond uit een schip en wel het Noorse Fridtjof Nansenklasse fregat KNM Roald Amundsen. Aan boord van de Amundsen bevindt zich tevens de staf van het NAVO-smaldeel.



Met de Roald Amundsen zal de Evertsen in de Oostzee gaan deelnemen aan oefeningen zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de gevechtscapaciteiten van de alliantie in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven het water én op de grens van water en land. Bovenal zijn de twee fregatten in het gebied aanwezig om de Baltische staten en Polen te steunen nu de dreiging van Rusland is toegenomen.

Buyan-M
RFS Sherpukov, een van de twee korvetten, die op 23 oktober 2016 werden gespot door een NH-90 helikopter op de Noordzee. Onder de witte rechthoek in het midden van het schip, staan de Kalibr kruisvluchtwapens opgesteld. (Foto: Defensie, bron: @GeneraalVerkerk)

Dreiging uit de lucht
De Oostzee is een van de hotspots als het gaat om de toegenomen spanningen tussen Rusland en het Westen. Vrij bekend zijn de zoekacties naar vermeende Russische onderzeeboten in Zweedse wateren en de frequente acties van Russische vliegtuigen boven de Oostzee en omringende landen.

Minder bekend, maar zeker niet minder dreigend is de toename van kruisvluchtwapens in en vanuit met name de Russische exclave Kaliningrad.



Afgelopen najaar waren alle ogen gericht op het Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov toen het met escorte via de Noordzee naar de Middellandse Zee voer. Tegelijkertijd voeren twee van de nieuwste Russische Buyan-M klasse korvetten naar het noorden (nummer 10 is net in aanbouw). Deze schepen werden door de Koninklijke Marine weliswaar gespot, maar de transit naar het noorden viel haast niemand op aangezien alle ogen waren gericht op de stevig rokende carrier.

Een paar maanden daarvoor had Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Rob Verkerk in de Alle Hens en tijdens een presentatie in de RAI al zijn zorg uitgesproken over de toenemende ‘anti-acces/area-denial’ (A2/AD)-wapensystemen bij potentiële tegenstanders. Met deze wapensystemen kan een tegenstander op afstand worden gehouden of toegang tot en gebruik van de vrije zee worden ontzegd.
(Slechts) één voorbeeld is het Kalibr kruisvluchtwapen (NAVO-codenaam SS-N-27 Sizzler) met een bereik van maximaal 2500 km schepen en landdoelen kan uitschakelen. Het wapen haalt in de laatste fase van de vlucht supersone snelheden en is mede daardoor heel moeilijk uit te schakelen. De Kalibr kan bovendien voorzien worden van een nucleaire oorlogskop.

En schepen die Kalibrs aan boord hebben varen momenteel in de Oostzee. Dat zijn namelijk de Buyan-M klasse korvetten Zelenyy Dol en Serpukhov die terwijl de Kuznetsov naar het zuiden voer, stilletjes arriveerden in de Oostzee. Stilletjes, want, zo blijkt uit de interessante analyse van Digital Forensic Research Lab, de officiële Russische lezing is dat de twee schepen voor de Middellandse Zee bestemd zijn. De twee schepen blijken echter ook uit social media berichten van mei 2017 nog steeds in de Oostzee.

Aan boord van Zr.Ms. Evertsen en het stafschip Roal Amundsen, moeten de twee korveten ongetwijfeld hoog op het lijstje met interessante schepen staan.

Zusterschip van de Evertsen, Zr.Ms. De Ruyter, spotte de twee in de Middellandse Zee, onderweg richting -wat toen niemand wist- de Oostzee.

Zr.Ms. Evertsen zal over een aantal maanden terugkeren in Den Helder. Het schip ligt sinds vanmiddag in Tallinn (Estland).



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven Provinciënklasse