Marineschepen.nl
 
   
 

Evertsen vaart met HMS Queen Elizabeth in door China geclaimde Zuid-Chinese Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-07-2021 | Laatst aangepast: 31-07-2021


De Carrier Strike Group onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth vaart momenteel diep in de Zuid-Chinese Zee en is dus in het door China geclaimde gebied. Uit China komen steeds meer geïrriteerde reacties over het verband, waar ook Zr.Ms. Evertsen deel van uit maakt.

HMS Queen Elizabeth
HMS Queen Elizabeth met op de achtergrond USS The Sullivans. (Foto: SGT Petronilla/ Zr.Ms. Evertsen)



Dat het eskader de Zuid-Chinese Zee heeft betreden, was al bekend. Via de Twitter-accounts van diverse schepen kon iedereen lezen over de oefening bij Singapore en dat de schepen de wrakken van de in de Tweede Wereldoorlog gezonken slagschepen HMS Repulse en HMS Prince of Wales op afstand hadden gepasseerd. Maar uit satellietbeelden die via Twitter vanmiddag werden gedeeld, blijkt dat de schepen al ver de Zuid-Chinese Zee in zijn gevaren.



Een satelliet van Planet zou de Queen Elizabeth en consorten namelijk hebben gefotografeerd op een afstand van 100 kilometer ten zuidoosten van de Vanguardbank, een van de vele punten waar China met omliggende landen in conflict is en die deel uitmaakt van de Spratly-eilanden. Op beelden van de Sentinel 2-satelliet van ESA, die Marineschepen.nl heeft bestudeerd en waarvan vanmiddag screenshots op Twitter werden gedeeld, is een groep schepen te zien dat in noordelijke richting vaart en waar een vliegkampschip deel van uitmaakt. De carrier heeft alle kenmerken van HMS Queen Elizabeth en vaart op deze foto die vanochtend om 04:55 uur Nederlandse tijd (09:55 uur lokale tijd) werd gemaakt, ten westen van de Riflemanbank. Deze bank maakt ook deel uit van de Spratly-eilanden.

HMS Queen Elizabeth
Schets van de route van het eskader via de Straat van Malakka en langs Singapore. Ter hoogte van de knik is de satellietfoto door Planet gemaakt, bij de pijl de foto door ESA. (Beeld: Google Maps)

HMS Queen Elizabeth
Satellietfoto van de Queen Elizabeth van vanochtend. (Foto: Sentinel 2B/ ESA)

De Spratly-eilanden beslaan een flink deel van de Zuid-Chinese Zee en de schepen varen op de satellietbeelden ver buiten de 12-mijlszone van de eilandjes. Toch is het interessant. Het eskader had, door meer aan de westkant te blijven, om de Spratly's heen kunnen varen. China heeft al meerdere keren aangegeven er niet van gediend te zijn als schepen van het eskader in de 12-mijlszone gaan varen van de door China geclaimde eilandjes. De Chinese marine is er klaar voor om de schepen weg te jagen, zo was al eerder deze week te lezen in Chinese media.

Amerikaanse marineschepen varen namelijk wel met enige regelmaat binnen de 12-mijlszone van bepaalde eilandjes die China bijvoorbeeld in sommige gevallen heeft opgespoten of in ieder geval heeft gemilitariseerd. De claims door China zijn door het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag verworpen, de zee is vrij. Door vlak langs die eilanden te varen wil de Verenigde Staten het recht van de vrije zee ook daadwerkelijk uitvoeren.



Het is afwachten wat de plannen zijn van het internationale eskader. Extra interessant is of, als er daadwerkelijk een zogenaamde freedom of navigation operation gaat plaatsvinden, ook Zr.Ms. Evertsen zal deelnemen. Eerder viel op dat de Evertsen in de Zwarte Zee opdracht had gekregen om op afstand te blijven, toen collega HMS Defender wel langs de door Rusland bezette Krim voer. De 'niet-provocerende' houding van de Evertsen maakte op de Russen overigens geen indruk en het fregat werd alsnog lastiggevallen.

Een soortgelijke opstelling zouden we nu weer kunnen zien. Mogelijk was het niet de bedoeling dat het Nederlandse fregat op dit moment bij de Queen Elizabeth zou varen. Het LCF zou namelijk later aansluiten in de Zuid-Chinese Zee, omdat het schip in Jakarta de diplomatieke en industriële banden met Indonesië zou aanhalen. Dat havenbezoek werd onlangs geannuleerd door de situatie rond corona in Indonesië en maakt de Evertsen toch de hele trip door de Zuid-Chinese Zee mee.

Zoals schout-bij-nacht b.d. Pieter Bindt eerder deze maand in de podcast van Marineschepen.nl zei, zal China nu kijken of het eskader op één lijn zal zitten: gaan de Nederlanders meedoen, of houden zij zich weer afzijdig? Doen ze het laatste dan "zou ik als ik China was daar gebruik van maken", zei Bindt.

CSG21
HMS Queen Elizabeth, Zr.Ms. Evertsen, USS The Sullivans en HMS Kent nabij Singapore. (Foto: Royal Navy)

Oefening met marine van Singapore
De entree van het eskader in de drukke en betwiste wateren begon met oefeningen. Het bevoorradingsschip RFA Tidespring was de groep vrijdag al vooruit gesneld en meerde af in de vroegere Britse kolonie Singapore om goederen en victualiën te laden, zodat de schepen bevoorraad konden worden op zee. Maandag passeerde de hoofdmoot van het vlootverband, waaronder Zr.Ms. Evertsen, Singapore op vrij korte afstand.

Daarna volgde een oefening met drie schepen van de Singaporese marine: RSS Unity (patrouilleschip, Independenceklasse, mét Thales NS100-radar), RSS Intrepid (fregat, Formidableklasse) en RSS Resolution (amfibisch transportschip, Enduranceklasse). Van de taakgroep deden behalve de carrier en de Evertsen ook het Type 23 fregat HMS Kent en de Amerikaanse destroyer USS The Sullivans mee. RFA Tidespring was eveneens weer aangesloten, maar er was geen Type 45 destroyer van de partij.

HMS Diamond ligt namelijk nog altijd in Italië waar de Britse marine de voortstuwing van het schip op tijd hoopt te kunnen repareren. De tweede Type 45 van het stel, HMS Defender, liet de oefening aan zich voorbijgaan omdat er een bezoek aan Brunei op het programma stond.

HMS Defender is inmiddels weer aangesloten bij de groep-Queen Elizabeth en middels VERTREP's (vertical replenishment, bevoorrading per helikopter) heeft de Evertsen post en vers eten kunnen ontvangen, klaar voor nieuwe avonturen in de Zuid-Chinese Zee.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Evertsen lastiggevallen in Zwarte Zee