Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen oefent met Brits vliegkampschip in Noordzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-10-2020 | Laatst aangepast: 09-10-2020


Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen doet mee met de jaarlijkse NAVO-oefening Joint Warrior nabij Groot-Brittannië. Ditmaal is de setting bijzonder, want het schip is onderdeel van de eerste Carrier Strike Group rondom het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth.

HMS Queen Elizabeth
Zr.Ms. Evertsen en HMS Queen Elizabeth in het midden van de foto. (Foto: Britse marine)

Terwijl Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt vanochtend na afloop van de internationale oefening Dynamic Mariner in Toulon afmeerden om door corona getroffen bemanningsleden van boord te laten, vaart de Evertsen een stuk noordelijker.Daar is het nieuwe, voor Europese begrippen, gigantische Britse vliegkampschip de spil waar de oefening dit jaar om draait, in ieder geval voor het Nederlandse fregat. Met negen schepen, 15 F-35B gevechtstoestellen, 11 helikopters en 3.000 man personeel uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland, vertegenwoordigt de Carrier Strike Group het grootste Europees geleide vlootverband in 20 jaar.

Het vlootverband, inclusief Zr.Ms. Evertsen, zal volgend voorjaar richting de Oost gaan.Intensiever samenwerken
De Britse marine wil graag starten met een meer intensieve manier van samenwerken met zijn NAVO-bondgenoten. Joint Warrior 2020 moet het begin zijn van een serie gezamenlijke operaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de NAVO, met als opzet om huidige politieke spanningen te reflecteren in oefeningen. Het doel hiervan is dat de maritieme machten van de NAVO-lidstaten optimaal zijn voorbereid op welke toekomstige dreiging dan ook.Door een complexe omgeving te creëren voor de schepen, straaljagers en helikopters, kunnen de tactieken en vaardigheden van deze nieuwe gecombineerde maritieme macht getraind worden en hoopt men optimaal voorbereid te zijn op eventuele toekomstige conflicten.

Schotland
De oefeningen vinden zoals altijd plaats rond de Schotse wateren. Hier zijn gisteren oefeningen gehouden met een gesimuleerde luchtaanval op de Queen Elizabeth. Een serie Hawk’s van de Britse luchtmacht, voorzien van raketten, nam het schip gesimuleerd onder vuur. Zr.Ms. Evertsen en de andere schepen van de Carrier Strike Group moesten ‘Big Lizzy’ bescherming bieden.

Ook de andere domeinen van oorlogvoering ter zee, zoals onderzeebootbestrijding, worden beoefend. Eenheden van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), waaronder het Belgische M-fregat BNS Leopold I, vormen de oefentegenstander.

Joint Warrior 2020 gaat nog een kleine week door, waarna de operatie op 15 oktober afgerond zal worden.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Evertsen bereidt zich voor op Oostreis