Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen toch niet naar IndonesiŽ, wel eerder in Zuid-Chinese Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-07-2021 | Laatst aangepast: 21-07-2021


Het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen dat momenteel met de Britse carrier HMS Queen Elizabeth in de buurt van India vaart, zal geen bezoek brengen aan IndonesiŽ. Dat schrijft minister van Defensie Ank Bijleveld vandaag aan de Tweede Kamer.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen in een eerder stadium van de reis. (Foto: Juliett Delta Combat Photo/ Defensie)

Dat de plannen voor het AziŽ-deel nog niet helemaal vast stonden door de veranderende situatie rond corona was al bekend. Vandaag is duidelijk geworden dat het geplande bezoek aan Jakarta niet doorgaat. De Evertsen zou dit bezoek als enige schip afleggen terwijl de rest van het eskader elders zou zijn. Jakarta is voor Nederland van belang vanwege de banden tussen Nederland en IndonesiŽ op politiek en vooral op marine en industrievlak. Het havenbezoek is geannuleerd omdat, zo schrijft Bijleveld in haar brief "het vanwege de door de Indonesische overheid getroffen maatregelen echter niet langer mogelijk [is] het schip te betreden of te verlaten. Daardoor kunnen de geplande activiteiten aldaar geen doorgang vinden."De Evertsen zal daarom bij de Carrier Strike Group blijven, vervolgt Bijleveld. Dat betekent dat de Evertsen eerder dan oorspronkelijk gepland door de Zuid-Chinese Zee zal varen. Bijleveld benadrukt dat in die zee de vrijheid van navigatie geldt, ook voor marineschepen, en dat de (voor China uiterst gevoelige) Straat van Taiwan niet op de geplande route ligt.

Samen met het eskader zal daarna de route, volgens planning, verder gaan en zullen de schepen afmeren in Busan (Zuid-Korea) en Yokosuka in Japan. "Met het oog op de versterking van de bilaterale relaties zal Nederland ook op diplomatiek niveau zoveel mogelijk bij deze havenbezoeken aansluiten, voor zover de COVID-19-restricties dat toelaten. Er wordt actief met de Nederlandse ambassades gekeken naar de mogelijkheden onder de huidige omstandigheden," schrijft Bijleveld.Oefening met de Indiase marine
Op 7 juli voer het eskader met aan het hoofd HMS Queen Elizabeth door het Suezkanaal, daarna volgde een oefening met een Japanse destroyer JS Setogiri in de Golf van Aden en later met een Amerikaans eskader onder leiding van de Nimitzklasse carrier USS Ronald Reagan. Dat gebeurde overigens allemaal zonder de Type 45 torpedobootjager HMS Diamond. Dat schip kampte in de Middellandse Zee met gasturbineproblemen en ligt sindsdien in SiciliŽ voor repraratie.

Inmiddels is de groep Queen Elizabeth veel verder naar het oosten en vaart men nu in de Golf van Bengalen. In dit zeegebied ten oosten van India zal het eskader donderdag 22 en vrijdag 23 juli oefenen met de Indiase marine.
Aan deze Exercise Konkan doen 12 schepen, 2 onderzeeboten en meer dan 30 vliegtuigen mee.

Uit de brief van minister van Defensie Bijleveld blijkt dat de Evertsen door het geschrapte bezoek aan Jakarta "reeds eind juli de passage door de internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee zal maken".

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Evertsen lastiggevallen in Zwarte Zee