Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen zal het eerste fregat met het nieuwe kanon worden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-10-2021 | Laatst aangepast: 26-10-2021


De eerste van de vier 127/64 LW kanons van het Italiaanse bedrijf Leonardo, zal op Zr.Ms. Evertsen worden geplaatst. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) zal volgend jaar in onderhoud gaan, wordt gemoderniseerd en krijgt dan ook het nieuwe kanon.

F126
Een Leonardo 127/64 LW. (Beeld: Leonardo)

Dat Zr.Ms. Evertsen momenteel in de Arabische Zee hemelsbreed zo'n 6.000 km verwijderd is van de thuishaven weerhoudt de Dienst MateriŽle Instandhouding (DMI) er uiteraard niet van om vooruit te kijken naar de komst van het fregat aan de oostkant van de Nieuwe Haven. In december wordt het schip, met 60.000 zeemijlen in de spreekwoordelijke benen terugverwacht in Den Helder, waarna het LCF volgend jaar in onderhoud gaat en het Instandhoudingsprogramma (IP-LCF) zal ondergaan.Tijdens het bezoek aan DMI van ondergetekende in het kader van IP-LCF bleek dat inmiddels duidelijk is geworden welk schip als eerste van het nieuwe wapen wordt voorzien. Dat dit ter sprake kwam is geen toeval. Ondanks dat de vervanging van het 127 mm kanon en het IP-LCF twee verschillende projecten zijn, is er wel een duidelijk verband. Het IP-LCF is een omvangrijk project waarin de vier fregatten op veel punten worden gemoderniseerd. Tegelijkertijd is ook de vervanging van het kanon niet slechts een kwestie van een nieuw exemplaar op het dek schroeven.

Hoewel de beide kanons hetzelfde kaliber hebben, vraagt het Automatic Ammunition Handling System (systeem dat granaten uit het magazijn naar het kanon opvoert) een behoorlijke aanpassing van de ruimtes onder het kanon. Daarnaast moet het kanon ook geÔntegreerd worden in het combat management systeem, de software in de commandocentrale.In 2020 werd het contract getekend voor de vervanging van de oude Oto Breda-kanons, sindsdien wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de komst van de nieuwe kanons van dezelfde Italiaanse bodem. DMI zal namelijk niet alleen de ruimtes aanpassen, maar zal ook onderdelen van het kanonsysteem zelf bouwen. Tegen de tijd dat alles gereed is voor de plaatsing van het kanon en de aanpassing van de ruimtes, ligt Zr.Ms. Evertsen bij DMI in het dok. Dan zal de Evertsen dus niet alleen onderhoud krijgen, het IP ondergaan, de nieuwe SMART-L MM/N radar krijgen, maar dus ook de nieuwe 127/64 LW.

Evertsen
In augustus werd het oude 127mm-kanon van de Evertsen nog op de proef gesteld. Het schip bestookte doelen op het onbewoonde oefeneiland Farallon de Medinilla, een tropisch eiland in de Pacific ten noordoosten van Guam, tijdens een oefening met Amerikaanse mariniers en andere eenheden van de Britse Carrier Strike Group. Met de oude Oto Breda moet het schip dicht onder de kust varen om doelen op land te raken, zoals op de foto te zien is. Dankzij de nieuwe Vulcano-munitie springt het bereik van 16 km naar meer dan 100 km. (Foto: Britse Defensie)

Vanaf 2023 moet, volgens het Defensie Projecten Overzicht, het kanon beschikbaar zijn voor de vloot. Na de Evertsen volgen de De Zeven ProvinciŽn, de Tromp en tot slot Zr.Ms. De Ruyter. Dat fregat ligt momenteel bij DMI voor IP en daarover binnenkort meer op deze site.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Contract nieuwe kanons getekend

Italiaans kanon als enige over

Nieuwe kanons voor vier Nederlandse fregatten