Marineschepen.nl
 
   
 

Finse marine verjaagt mogelijke onderzeeboot


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-04-2015 | Laatst aangepast: 28-04-2015


De Finse marine heeft met onderzeebootgranaten een vermoedelijke buitenlandse onderzeeboot weggejaagd uit Finse territoriale wateren. Dat maakte de Finse minister van Defensie Carl Haglund vandaag bekend.

Uusimaa
Mijnenlegger Uusimaa, één van de twee schepen van de Hämeenmaaklasse. (Foto: Finse marine)

Maandagochtend rond 1100 uur pikten onderwatersensoren nabij Helsinki een verdacht geluid op. Die avond en nacht werden opnieuw signalen opgepikt die overeenkwamen met die van een onderzeeboot. Patrouilleschip Hanko (Haminaklasse) en mijnenlegger Uusimaa (Hämeenmaaklasse) werden samen met kustwachtschip Turva naar de positie van de vermoedelijke onderzeeboot gedirigeerd waar zij op zoek gingen naar het contact. Op basis van nieuwe informatie van de schepen, werd besloten om drie onderzeebootgranaten tot ontploffing te brengen.De granaten zijn geen dieptebommen, zoals in Nederlandse media werd gemeld, en hebben niet als doel om onderzeeboten te vernietigen. Onderzeebootgranaten zijn een soort handgranaten die vanaf het schip in het water worden gegooid en onder water ontploffen. De luide knal is zelfs in een onderzeeboot duidelijk te horen. Tijdens oefeningen kunnen de granaten gebruikt worden om met onderzeeboten te communiceren.
De Finse marine gebruikte de granaten nu om de onderzeeboot duidelijk te maken dat hij ontdekt is; geen leuk bericht voor de onderzeebootcommandant die er doorgaans alles aan doet om onopgemerkt te blijven.

onderzeebootgranaat
Een Finse onderzeebootgranaat met de pin ernaast. Deze werkt net als een gewone handgranaat, maar dan zonder scherfwerking. (Foto: Finse marine)

Na de actie verdween het contact uit de Finse wateren.

De Finse autoriteiten zijn voorzichtig in hun uitlatingen over het incident. Zo willen zij niets zeggen over de mogelijke herkomst van de indringer. Overeenkomstig met wat gebruikelijk is bij het opsporen van onderzeeboten houden de Finnen het ook bij “een vermoedelijke onderzeeboot”.

Finland
De Finse zoektocht werd tijdens een persconferentie vanmiddag nader toegelicht. Hier is goed te zien dat het zoekgebied pal voor de Finse hoofdstad Helsinki lag. Onder in beeld is een stukje van Estland te zien. Tussen Estland en Finland ligt de Golf van Finland, rechts van de kaart ligt Rusland en links de Oostzee. (Foto: Finse marine)

De aanwijzingen waren blijkbaar sterk genoeg om er een schip op af te sturen en granaten te laten werpen. Het is elf jaar geleden de Finse marine voor het laatst een onderzeeboot uit de eigen wateren moest wegjagen, al zijn onlangs wel waarnemingen gedaan van -Russische- onderzeeboten nabij de Finse kust. Finland wordt bovendien regelmatig onaangekondigd bezocht door Russische militaire vliegtuigen.

Vorig jaar werd Zweden een aantal keer opgeschrikt door een onderzeebootalarm in de territoriale wateren.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zweden zoekt onderzeeboot