Marineschepen.nl
 
   
 

Foto's: Grieks S-fregat boorde gat in Turks marineschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-08-2020 | Laatst aangepast: 19-08-2020


In Griekenland wordt al dagen geclaimd dat de schade aan het Turkse fregat TCG Kemalreis groot zou zijn, maar er was steeds geen bewijs. Vandaag zijn echter foto's van het Turkse fregat opgedoken, met groot gat. Het Griekse S-fregat HS Limnos, in de jaren '70 gebouwd in Vlissingen, boorde zich vorige week dinsdag in het Turkse schip. De Turkse en Griekse marines zijn sinds maandag 10 augustus op zee, nadat het Turkse onderzoeksschip OruÁ Reis startte met het zoeken naar gas en olie.

Kemalreis
TCG Kemalreis vorige week kort na de aanvaring. Links onder in beeld is de rand van de NATO Sea Sparrow lanceerinrichting van het Griekse S-fregat te zien. (Foto: Limnos/ Griekse marine)

Een dag nadat de OruÁ Reis begon met onderzoek naar olie en gas in, op basis van het Zeerechtverdrag van de VN, de Griekse Exclusieve Economische Zone, kwamen de twee fregatten met elkaar in aanvaring. Aanvankelijk werd gemeld dat dat gebeurde in de buurt van de OruÁ Reis, maar latere berichten spraken van een aanvaring op grote afstand van het onderzoeksschip. De aanvaring zou 40 mijl (74 km) ten zuiden van Kastellorizo hebben plaatsgevonden, de OruÁ Reis voer nog eens 40 mijl naar het zuiden.Ook werd in de eerste berichten gesproken over slechts een lichte aanvaring. De foto's die vandaag naar buiten zijn gekomen, duiden op een behoorlijke aanvaring. (Zie hier een andere foto.) Een groot gat met een hoogte van drie tot vier meter is zichtbaar aan de stuurboordzijde van de Kemalreis. Het gat beslaat twee dekken. Het bovenste dek is een overdekt gangboord naast de hangar, maar er is ook zeker een ruimte in een dek daaronder beschadigd.

Kemalreis
TCG Kemalreis op archiefbeeld. Hier is te zien dat de schade in ieder geval ten dele de overkapping van een gang betreft. (Foto: NAVO)

Het S-fregat moet zich meters diep in het Turkse fregat hebben geboord. Griekse media melden dat het schip achteruit sloeg en beide schepen langzaam voeren, anders was de schade nog groter geweest. Desondanks is het Griekse schip niet of nauwelijks beschadigd geraakt, een dag later deed het mee met een Frans-Griekse oefening.

Over de schade is de afgelopen dagen nogal wat geschreven en gezegd in Turkse en Griekse media. Turkse media meldden dat het Griekse schip ernstig beschadigd was en dat de Kemalreis richting Cyprus was gestuurd om een ander Turks onderzoeksschip te escorteren. De Limnos verscheen echter al snel op de foto samen met Franse schepen tijdens een oefening, met een kras op de bakboordsboeg. Het Turkse schip zou volgens Griekse media zich ergens op zee ophouden in een poging de schade op zee enigszins te herstellen, alvorens het naar een werf zou kunnen gaan. De Turkse marine zit op dit moment immers niet te wachten op een marineschip dat beschadigd de haven in loopt.

S-fregat boeg
De boeg van een S-fregat op de werf in Vlissingen. (Foto: Koninklijke Marine)

Ex-bijna-Hr.Ms. Witte de With
Het Griekse S-fregat is een van de twee Standaardfregatten die nooit in Nederlandse dienst zijn geweest. Dat was ooit wel de bedoeling toen men op 13 juni 1978 bij de Schelde (nu Damen Schelde Naval Shipbuilding) aan bouwnummer 356 begon. Dat S-fregat zou later Hr.Ms. Witte de With moeten worden, bouwnummer 355 Hr.Ms. Pieter Florisz. Maar toen kwam Griekenland. Athene wilde twee S-fregatten en er werd besloten om de twee genoemde nr's 355 en 356 voor Griekenland af te bouwen. Begin jaren '80 werden ze in dienst gesteld, bij de Griekse marine. Dankzij die aankoop kon de Nederlandse marine twee L-fregatten laten bouwen (Jacob van Heemskerck en Witte de With), die op dezelfde romp waren gebaseerd. In 1981 werd aan het laatste Nederlandse S-fregat, de nieuwe Pieter Florisz, begonnen. Na vele jaren ging ook dat S-fregat naar Griekenland.
Felicitaties van het Griekse ministerie
Ofschoon de aanvaring niet opzettelijk was, wordt het incident in Griekenland wel gezien als een Grieks succes. De Griekse minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos heeft gisteren zelfs in een kort gesprek via een radioverbinding de commandant van het S-fregat Ioannis Salaries gefeliciteerd, zo meldde de Griekse krant Kathimerini.

Succes of niet, de OruÁ Reis heeft zich niet laten wegjagen uit het gebied. Op 23 augustus eindigt het Turkse onderzoek.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Turkije en het blauwe moederland Mavi Vatan

Turks onderzoeksschip verder, Grieken en Fransen oefenen

Aanvaring Grieks en Turks fregat

Griekse en Turkse vloten voor derde dag tegenover elkaar

Liveblog - Spanningen in EgeÔsche zee tussen Griekenland en Turkije

Crisis Griekenland - Turkije weer terug

Turkse vloot terug naar haven maar oplossing conflict niet in zicht

'Clash Griekse en Turkse marines op laatste moment afgewend'

Turks fregat in Grieks vizier

Oplopende spanningen rond LibiŽ

Confrontatie tussen Griekse en Turkse marineschepen om eiland