Marineschepen.nl
 
   
 

Plan Frankrijk: nieuw vliegkampschip, nieuwe onderzeeboten, nieuwe fregatten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-02-2018 | Laatst aangepast: 09-02-2018Frankrijk heeft plannen om de defensiebegroting te flink te verhogen van 1,78% van het BBP naar 2% in 2025. Dat staat in een nieuwe militaire programmeringswet, die woensdag door het Franse ministerie van Defensie werd gepresenteerd. Als de plannen worden uitgevoerd kan de Franse marine o.a. beginnen met de vervanging van het vliegkampschip Charles de Gaulle en nieuwe onderzeeboten met ballistische raketten.

Santa Cruz
FS Charles de Gaulle behoort tot het grootste vliegkampschip van West-Europa. Het schip werd in 2001 in dienst gesteld en heeft een geplande levensduur van 40 jaar. (Foto: Franse marine)

In de periode 2019-2025 moet het Franse defensiebudget, als het aan het nieuwe plan ligt, gaan stijgen met 1,7 miljard euro per jaar voor de eerste jaren en 3 miljard per jaar vanaf 2023. De investeringen zullen inhouden dat de Franse strijdkrachten hun materieel kunnen vernieuwen en uitbreiden, en extra personeel kunnen werven. Ook is het een enorme injectie voor de Franse industrie. Naar verwachting zal 172,8 miljard euro aan materieel worden uitgegeven in de planperiode.Dat biedt ook kansen voor de export. Voor 2017-2018 heeft het ministerie al 80 man extra aangenomen voor wapenexport, als de nieuwe plannen doorgaan komen er nog eens 750 m/v bij voor het exporteren van Frans materieel. Zoals bekend zijn Franse scheepswerven in de race om de nieuwe Belgisch-Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen te bouwen en de nieuwe Nederlandse onderzeeboten.

Vervanging FS Charles de Gaulle
Voor de Franse marine betekent het plan dat het kan gaan starten met studies naar de vervanging van de Charles de Gaulle. Het vliegkampschip zal rond 2040 het einde van de levensduur bereiken en gelet op de lange looptijd van studie naar indienststelling van een dergelijk (nucleair aangedreven) vliegkampschip, moet op korte termijn begonnen worden. Overigens is er ook nog een optie om de huidige carrier te moderniseren en het nieuwe vliegkampschip naast de Charles de Gaulle te laten opereren.

De Marine Nationale zal middels het plan, na jaren van bezuinigingen, verzekerd zijn van een aantal belangrijke vernieuwingen. De laatste drie FREMM-fregatten worden opgeleverd, zodat het totaal op acht komt. In de planperiode worden ook de eerste twee FTI-fregatten in dienst gesteld. Deze schepen zijn met 122 meter lengte en een waterverplaatsing van 4.200 ton kleiner dan de FREMM's. Drie La Fayetteklasse fregatten worden gemoderniseerd en tot slot zullen de vier nucleaire Barracudaklasse onderzeeboten worden opgeleverd voor 2025.

Met 25 miljard euro is er in het plan veel aandacht voor nucleaire afschrikking. Dat raakt ook de Marine Nationale, want er wordt extra geld gereserveerd voor de ontwikkeling van de vervanging van de Le Triomphantklasse nucleaire onderzeeboten met ballistische raketten (SSBN's). De bouw van vier SSBN's moet in 2020 beginnen in Cherbourg.

In de voorgestelde wet is ook extra aandacht voor nieuwe patrouilleschepen die de Franse Exclusieve Economische Zone (EEZ) kunnen bewaken. Dit BATSIMAR-programma, was eerder onzeker. Nu is sprake van 17 tot 19 nieuwe schepen, waarvan 9 voor bestemd voor wateren rond Franse overzeese gebieden. Zij moeten soms 40 jaar oude patrouilleschepen vervangen.

De Franse marine zal drie tot vier nieuwe bevoorradingsschepen ontvangen en gelet op gelet op de toename van onderzeebootdreiging worden geen 15 maar 18 marinepatrouillevliegtuigen van het type Atlantic 2 gemoderniseerd.

In de plannen gaat veel aandacht uit naar verbeteringen voor personeel; er komt extra geld voor de persoonlijke uitrusting, maar er staat ook 530 miljoen in de boeken voor een 'gezinsplan'. Uiteraard is cyber één van de speerpunten.Vervolg op strategische visie
De wet, ofwel de Loi de programmation militaire (LPM), is gebaseerd op de toezegging van de Franse president Macron om de defensie-uitgaven te laten groeien naar 2% van het BBP en komt voort uit het strategische evaluatierapport dat op 11 oktober 2017 werd gepresenteerd. Het rapport voorziet een toekomst met een aanhoudende terroristische dreiging, meer instabiliteit, hardere conflicten en beter bewapende tegenstanders. De Westerse operationele en technische voorsprong in alle domeinen (zee, land, lucht, cyber) staat volgens het rapport onder druk. Vooral Europese strijdkrachten lopen het risico achterop te raken bij de grote spelers die momenteel investeren in geavanceerde technologie, aldus het rapport.

Of Frankrijk de 2% ook echt gaat halen is nog afwachten. Frankrijk heeft een grote staatsschuld en in 2021 moet gestemd worden over de uitvoering van de tweede helft van het plan. De voortgang van de LPM is afhankelijk van de economische vooruitgang van het land.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
FS Charles de Gaulle
FREMM