Marineschepen.nl
 
   
 

Frans vliegkampschip Charles de Gaulle breekt reis af na mogelijke coronabesmettingen aan boord


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-04-2020 | Laatst aangepast: 08-04-2020


Aan boord van het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle zijn veertig bemanningsleden met symptomen van het coronavirus, dat meldt de Franse marine vandaag. Het schip, dat de afgelopen weken aan het oefenen was op de Atlantische Oceaan en Noordzee, heeft de oefeningen afgebroken en is op weg terug naar Frankrijk.

Charles de Gaulle
FS Charles de Gaulle eerder dit jaar in Israel. (Foto: Loïc Bernardin/ Franse marine)

Volgens de Franse marine hadden de eerste symptomen zich onlangs bij de bemanningsleden openbaard. Het medische team aan boord van het vliegkampschip heeft zich ontfermd over de bemanningsleden, regels die verspreiding van corona moeten beperken zijn aangescherpt. Aan boord van de carrier, met een bemanning van ongeveer 2.000 mensen, is het nu wachten op een team met testmiddelen om vast te stellen of het daadwerkelijk om besmettingen van COVID-19 gaat.



De reis van de Charles de Gaulle is dus eerder dan gepland ten einde gekomen, oorspronkelijk zou het schip op 23 april de thuishaven binnenlopen.

De voorjaarsreis van de carrier is niet bepaald gelukkig verlopen. Het schip, dat op 21 januari vertrok uit de haven van Toulon, was aanvankelijk actief in het oosten van de Middellandse Zee. Dit eerste deel van de reis eindigde voor het Franse eskader met een drama toen een 18 jarige matroos in Cyprus omkwam na een nachtelijke val van het balkon van haar hotelkamer. Na passage door de Straat van Gibraltar bleek dat de geplande oefeningen moesten worden afgeschaald door het coronavirus en dat Frisian Flag werd geannuleerd. Het Belgische fregat Leopold I moest de groep na een tijdje verlaten door een corona-besmetting aan boord en het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen, dat ook deel moest uitmaken van het vlootverband, kampte met personeelstekorten doordat mensen met een verkoudheid zich moesten ziekmelden. De Evertsen vertrok pas afgelopen maandag naar zee, zo'n twee weken later dan gepland.



Hoe de bemanning besmet kan zijn geraakt, en daar nu pas wat van merkt, is vooralsnog onduidelijk. Het laatste havenbezoek van het schip was 15 maart aan Brest. Sindsdien zou het schip op zee zijn gebleven en zijn er geen bezoekers meer geweest.

Aan boord van de Charles de Gaulle wordt momenteel alles gedaan om verspreiding van de besmetting te voorkomen. De veertig bemanningsleden zijn volgens de Franse marine in een geïsoleerde ruimte opgevangen. Bij geen van hen zou een verslechtering van hun medische toestand zijn waargenomen.

De rest van de bemanning maakt twee keer per dag het schip schoon en desinfecteert vaste telefoons en computers na gebruik. Ook zijn vergaderingen en bijeenkomsten sterk verminderd en tweemaal per dag wordt personeel door het medische team gecontroleerd.





Vijfde carrier
De bemanning van de Charles de Gaulle zal ongetwijfeld met enige zorg terugdenken aan de besmettingen aan boord van het Amerikaanse vliegkampschip USS Theodore Roosevelt. Daar verspreidde corona zich razendsnel.

Ook dat schip brak de reis af, maar de bemanning mocht niet van boord. Pas toen de commandant in een wanhoopspoging een brief schreef aan zijn leidinggevenden, de brief uitlekte kwam er verbetering. De commandant werd uit zijn functie ontheven en de minister van marine noemde hem vervolgens tegenover de bemanning van de Roosevelt over de scheepsomroep "naïef" en "dom". Die uitspraken werden opgenomen en nadat die in de media kwamen, diende de minister zijn ontslag in.

Als de bemanningsleden van de Charles de Gaulle daadwerkelijk corona hebben, staat de teller van door COVID-19 getroffen carriers op vijf. Gisteren werd bekend dat ook een bemanningslid van USS Nimitz positief op corona was getest. Dat gebeurde eerder ook aan boord van de Ronald Reagan en de Carl Vinson.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
COVID-19 op Leopold I

COVID-19 op Dolfijn

Commandant carrier vraagt om hulp