Marineschepen.nl
 
   
 

'Russisch fregat Admiral Essen beschoten en zwaar beschadigd'


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 04-04-2022 | Laatst aangepast: 05-04-2022


De Oekra´ense krijgsmacht claimt het Russische fregat RFS Admiral Essen (751) te hebben geraakt met een Neptune kruisvluchtwapen. De Essen is een fregat van de Admiral Grigorovichklasse en heeft ruimte voor acht Kalibr-kruisvluchtwapens.

Neptune
Admiral Essen (Admiral Grigorovichklasse) in 2017 op de Noordzee . (Foto: Koninklijke Marine)

Het nieuws is echter nog niet bevestigd en dus moet er een slag om de arm gehouden worden. Eerder claimde Oekra´ne bijvoorbeeld al het Russische marineschip Vasily Bykov tot zinken gebracht te hebben. Een week later verschenen er echter beelden dat het schip zonder ogenschijnlijke schade varende was bij de Krim.

Naast het verhaal dat RFS Admiral Essen zou zijn geraakt, gaan er ook verhalen rond dat het Russische fregat RFS Burevestnik ernstig zou zijn beschadigd door de Oekra´ense troepen.Het wapen dat gebruikt zou zijn, een Neptune P-360 kruisvluchtwapen, is een door Luch Design Bureau ontwikkelde antischeepsraket. Luch Design Bureau is een in Kiev gevestigde producent van defensiegoederen. Sinds 1965 levert het een grote bijdrage levert aan de Oekra´ense defensie-industrie, al hoewel het in eerste instantie uiteraard in handen was van de Sovjet-Unie.

Sinds maart 2021 is de Neptune in gebruik bij de Oekra´ense Defensie. Het wapen kan schepen met een waterverplaatsing van 5.000 ton vernietigen en heeft een bereik van ongeveer 300 kilometer. Aangezien de Admiral Essen een maximale waterverplaatsing van ongeveer 4.000 ton heeft, is het mogelijk dat het kruisvluchtwapen grote schade aan het schip heeft toegebracht.Voor Oekra´ne zou het een flinke opsteker zijn als het schip inderdaad geraakt is. Schepen als de RFS Admiral Essen waen verantwoordelijk voor veel raketaanvallen op Oekra´ense steden de afgelopen weken en maakt deel uit van de Russische Zwarte Zee vloot.

Ondanks de claim communiceerde de staf van de Oekra´ense Defensie vandaag een lijst met Russische wapens en personeel dat vernietigd is, sinds het begin van de oorlog. Het aantal vernietigde schepen stond hier nog altijd op zeven en dus was de Admiral Essen in deze statistiek in elk geval niet opgenomen.

Update 5 april
Er is nog altijd geen bewijs van het beschieten of beschadigen van een van de genoemde Russische schepen. Wel heeft maandagavond laat de adviseur van de Oekra´ense president Alexey Arestovych in een persbriefing de claim herhaald. Hij zei dat de Admiral Essen beschadigd was dankzij de "moed en professionaliteit van onze verdedigers". Maar voegde daar geen bewijs aan toe.

Aan de andere kant is er ook nog geen nieuw beeld van de Russische marine waaruit blijkt dat de Essen niet beschadigd is.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog

Neptune

Waarom Oekra´ne geen antwoord heeft op Russische schepen