Marineschepen.nl
 
   
 

Lanceersimulatie met Zircon door Russisch fregat Admiral Gorshkov in Atlantische Oceaan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-01-2023 | Laatst aangepast: 25-01-2023


In de Atlantische Oceaan heeft het Russische fregat Admiral Gorshkov de lancering van een Zircon-raket gesimuleerd. Dat maakte het Russische Ministerie van Defensie vandaag bekend. De Zircon is een nieuw hypersoon wapen en de Gorshkov is het eerste schip dat met deze raket op pad zou zijn. Moskou lijkt met deze simulering met de spierballen te willen rollen in een zeegebied nabij de Verenigde Staten. Het schip wordt in februari bij Zuid-Afrika verwacht voor een oefening met China en de Zuid-Afrikaanse marine.

gorshkov
De Admiral Gorshkov in de Atlantische Oceaan. (Foto: Russische marine)

Op beelden van de oefening is de commandocentrale van het Russische schip te zien. Ook toont de video het openen van een klep van de verticale lanceerinrichting, die vervolgens weer sluit. Het gaat om een oefening zoals die vaker door marineschepen worden gedaan op zee, maar nu met een nieuw wapen."Vandaag was er een scheepsoefening waarbij we een raketaanval op een vijandelijk oppervlakteschip hebben uitgevoerd op een afstand van meer dan 900 kilometer. Een hypersoon wapen, de Zircon, was gebruikt", zei de commandant van de Admiral Gorshkov in het filmpje van de Russische Defensie, die vervolgens uitlegde dat het een elektronische oefening was.Wat betekent deze oefening en de reis van de Gorshkov?
Dat de Admiral Gorshkov een lancering simuleert is heel normaal. Aan boord van marineschepen wordt tijdens lange reizen altijd geoefend tegen virtuele tegenstanders. Dat gebeurt om de gereedheid op peil te brengen en om het werk voor de bemanning wat afwisselender te maken. Een oversteek van de Atlantische Oceaan kan voor het personeel in de commandocentrale een saaie aangelegenheid zijn.

De reis van de Gorshkov is door de oorlog in Oekraïne en de spanningen tussen Rusland en (vooral) het Westen een reis die meer is dan een oefenreis. Het lijkt er op dat Moskou aan de ene kant de banden wil verstevigen met landen die Rusland steunen. Mogelijk dat het die landen, en de eigen bevolking, ook wil laten zien dat het met het hypersone wapen dicht bij de VS vaart en daar dus een oefenlancering doet.

Van de reis van de Admiral Gorshkov gaat geen echte dreiging uit. Het is enerzijds een verre reis zoals alle marines die (willen) maken en anderzijds een show rond de Zircon en valt het in de categorie 'kijk wat ik hier durf'. Het is ondenkbaar dat de Gorshkov daadwerkelijk raketten zou lanceren (als het dat überhaupt kan met de Zircon). Los van of Moskou dat zou willen, is en blijft het immers één fregat; we hebben het niet over een reis van een groot eskader met tientallen schepen. Als er al sprake is van een dreiging, komt die vanuit Russische onderzeeboten met ballistische kernraketten. Dergelijke boten varen al decennia rond als afschrikking.

Dat betekent niet dat de reis niet interessant is. In de eerste plaats toont het iets meer over de relaties die Rusland buiten Europa heeft. Daarnaast speelt de Zircon ook een rol. Hoewel Rusland de afgelopen jaren veel zou hebben getest met de raket en deze nu operationeel zou zijn, is er weinig over bekend. Er zijn nog veel vragen rondom de Zircon. En eerder is al op Marineschepen.nl besproken dat hypersone wapens geen hype zijn. Nu gaat het om één fregat met (mogelijk) hypersone wapens aan boord, daar blijft het niet bij. Hypersone wapens zullen we vaker gaan zien en het antwoord is er in het Westen nog niet.Richting Cuba?
Zoals gisteren door Marineschepen.nl al beschreven, is nog onbekend waar de Admiral Gorshkov precies is. Ook is niet duidelijk waar het schip heen vaart, al meldde het Russische persbureau Tass vandaag wel dat de Gorshkov inderdaad zal deelnemen aan de oefening bij Zuid-Afrika.

Mogelijk dat de Russen eerst een tussenstop willen maken in Cuba. Lees daar meer over in dit artikel van gisteren.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Gorshkov richting Cuba?

Gorshkov heeft Noordzee verlaten

Gorshkov naar Middellandse Zee

Weer test Zircon

Nieuwe tests Zircon gepland

NAVO voorsprong kwijt

Gorshkov door naar Afrika

Gorshkov in Cuba