Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen toch met Brits eskader naar Japan, waarschijnlijk door Zuid-Chinese Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-03-2021 | Laatst aangepast: 22-03-2021


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen zal toch met het Britse eskader een havenbezoek brengen aan Japan, dat laat een woordvoerder van de marine vanochtend na vragen van Marineschepen.nl weten. Zowel de Nederlandse als de Britse marine willen formeel nog niet bevestigen of zij door de Zuid-Chinese Zee gaan, maar een andere route is erg onwaarschijnlijk.

archieffoto Zr.Ms. Evertsen
Archieffoto van Zr.Ms. Evertsen in de Oostzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

English language version

Voor het eerst in 21 jaar zal een Nederlands marineschip Japan aandoen. Dat gebeurt dit keer niet als onderdeel van een Nederlands eskader, maar met Britse schepen onder leiding van het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Dat de Evertsen naar Japan gaat, maakt het ook waarschijnlijk dat het Nederlandse fregat met Britse en Amerikaanse collega's door de Zuid-Chinese Zee zal varen. Het is de snelste route en omvaren zou betekenen dat China zeggenschap heeft over de Zuid-Chinese Zee. China is al langer geïrriteerd als Westerse marineschepen door de door China geclaimde zee varen.



Even zag het er naar uit dat de Evertsen niet veel verder zou gaan dan Indonesië.

Al sinds 2018 is bekend dat Nederland een fregat met de Britse taakgroep wil laten varen tijdens de eerste deployment van de Britse carrier. In 2017 maakte de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson publiek dat de UK de taakgroep door de Zuid-Chinese Zee zou laten varen. Het bericht van de toekomstige passage leidde direct tot irritatie in Peking.

Route Zuid-Chinese Zee
Schets van de kortste route. Er zijn natuurlijk allerlei routes mogelijk richting Japan, zeker als er nog elders tussenstops worden gemaakt. Maar de UK heeft altijd de intentie gehad om door de Zuid-Chinese Zee te varen. (Beeld: Google, Route: Marineschepen.nl)

De Britse marine heeft overigens nooit formeel de reisplannen bekend gemaakt (ook door de onzekerheid door corona) en zwijgt ook nu nog over de Zuid-Chinese Zee. In september werd bekend dat Nederlandse politieke voorkeur was om de Evertsen niet door die zee te sturen, maar een havenbezoek te laten doen in Indonesië. Na commerciële en militaire activiteiten zou het fregat later kunnen aanhaken bij de Britten. Afgelopen januari werd dat standpunt bevestigd, maar werd ook benadrukt dat er nog geen definitief besluit was genomen.

Met de bekendmaking dat de Evertsen met de taakgroep naar Japan gaat, is nog niet formeel bevestigd dat zij door de Zuid-Chinese Zee gaan. Wel liet de marinewoordvoerder weten dat het eskader zich zal houden aan de "afspraken rond de vrijheid van de zee". Die afspraken staan in de Zuid-Chinese Zee onder druk.



Ook Frankrijk en Duitsland
De Zuid-Chinese Zee zal in later dit jaar iets weg hebben van een hostel in Azië voor de coronacrisis; niet alleen Nederlanders en Britten zullen er zijn, Fransen, Duitsers, Australiërs en Amerikanen zullen zich er ook melden.

Maar het waren de Canadezen die het jaar openden met een passage door de Straat van Taiwan, door HMCS Winnipeg (Halifaxklasse), het stukje in de Zuid-Chinese Zee tussen China en Taiwan.
Frankrijk opereerde in de Zuid-Chinese Zee onlangs met de nucleaire onderzeeboot FS Emeraude (Rubisklasse). Momenteel zijn de helikoptercarrier FS Tonnere (Mistralklasse) en het fregat FS Surcouf (La Fayetteklasse) onderweg naar Azië om in mei te oefenen met Japanse en Amerikaanse marines, en tweemaal door de Zuid-Chinese Zee te varen. Duitsland bevestigde begin deze maand formeel dat een Sachsenklasse-fregat (de Duitse versie van het LCF) naar Japan zal sturen, in verband met de toenemende dreiging van China. Tokio had in december Berlijn expliciet gevraagd om een schip te sturen. Het Duitse fregat zal ook havens in Zuid-Korea en Australië aandoen.

Een Amerikaans Arleigh Burkeklasse-destroyer zal met de Britse taakgroep naar Azië varen, de Amerikanen opereren echter haast continu in die regio en zijn natuurlijk sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Japan actief. Ook Australië zal bij het Britse eskader aanhaken als het richting Azië reist.

Japan
In 2000 waren Nederlandse marineschepen voor het laatst in Japan, in het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan. Het GW-fregat Hr.Ms. De Ruyter, tanker Hr.Ms. Amsterdam, L-fregat Hr.Ms. Witte de With en M-fregat Hr.Ms. Van Nes maakten de eskaderreis Fairwind 2000. Zij verlieten het land op 26 april 2000.

Ook in 1986 (Fairwind '86) en in 1970 (Van Speijkklasse fregatten Hr.Ms. Van Speijk en Van Galen) bezochten Nederlandse marineschepen Japan. In 1954 werd een bezoek van de Nederlandse taakgroep onder aanvoering van vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman op het laatste moment afgelast.

Naamgenoot van het huidige LCF, Hr.Ms. Evertsen (1946-1963) was in 1950 meerdere keren in Sasebo, Japan, in het kader van de Korea-oorlog.
Details over het aanstaande bezoek van de huidige Zr.Ms. Evertsen, zijn nog niet bekend gemaakt.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

China waarschuwt Britten voor reis door Zuid-Chinese Zee

Evertsen bereidt zich voor op Azië-reis

NL fregat met Britten naar de Oost?