Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw Onderzeediensthorloge: Pendulum Diver Flipper 115


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-03-2020 | Laatst aangepast: 13-03-2020


Het Amsterdamse horlogemerk Fromanteel heeft een nieuw Onderzeediensthorloge op de markt gebracht, als opvolger op de Flipper 111. Het horloge dat nu wordt gepresenteerd is de Fromanteel Pendulum Diver Flipper 115, ter ere van 115 jaar onderzeeboten in Nederland.

Dit is een gesponsord artikel. Meer info onder aan deze pagina.

Flipper 115
De Fromanteel Pendulum Diver Flipper 115. (Beeld: Fromanteel)

Het is wat vroeg, pas volgend jaar is het 115 jaar geleden dat de eerste Nederlandse onderzeeboot in dienst werd gesteld, maar het duurt ook nog even voor de Flipper 115 gemaakt is. Net als bij de voorloper, de Flipper 111 en het speciale MLD-horloge, wordt de Flipper 115 op bestelling gemaakt. Bestellen is nog mogelijk tot en met 31 maart 2020.



Automatisch horloge
De Flipper 115 is, in tegenstelling tot de Flipper 111, een automatisch horloge. Dat wil zeggen dat dit nieuwe horloge niet op batterijen loopt (noch op diesel), maar het horloge windt zichzelf op door armbewegingen van de horlogedrager. Wordt het horloge niet gedragen, dan is er voldoende energie opgeslagen om 38 uur de juiste tijd aan te geven.

Automatische horloges zijn complexer dan horloges op batterijen en zitten vol tandwielen en raders die de wijzers aandrijven. Door het ontbreken van een batterij blijven dergelijke horloges ook langer waterdicht, ze hoeven immers niet open gemaakt te worden voor batterijvervanging. Mits ze eens in de vijf jaar onderhouden worden, kunnen automatische horloges meerdere generaties mee. Een nadeel is dat dit soort horloges een kleine tijdsafwijking kunnen hebben. Voor in Zwitserland vervaardigde horloges, zoals de Flipper 115, is het maximum 15 seconden per dag.

Doordat automatische horloges complexer zijn, liggen de prijzen ook hoger. Voor de Flipper 115 is die prijs vastgesteld op 699 euro. Het is wel mogelijk om dit bedrag in twee termijnen te betalen.



Zes uur
Hoewel horloges vaak gekoppeld worden aan de luchtvaart, is nauwkeurige tijdmeting op zee en vooral op onderzeeboten erg belangrijk. Het was daarom niet vreemd dat Fromanteel met de Onderzeedienst in 2016 de Flipper 111 presenteerde. Het bleek een groot succes. Dat horloge was afgeleid van de stopwatches die al sinds mensenheugenis bij de Onderzeedienst worden gebruikt, de Minevra.

Een belangrijke inspiratiebron voor de Flipper 111 vormden de wijzerplaten van de klassieke Minerva stopwatches, type 1401. Deze vintage stopwatches zijn afkomstig van de (inmiddels overgenomen) Zwitserse firma uit Villeret en worden gebruikt door matrozen die periscopen en andere sensoren omhoog en omlaag laat schuiven. Om te voorkomen dat de periscoop gedetecteerd wordt, moet deze zo kort mogelijk boven het water uitsteken. De matroos die de periscoop heeft “opgezet“, meldt aan de hand van zijn stopwatch continu het aantal seconden dat de periscoop boven water is. Maar ook de commandant van de onderzeeboot gebruikt een stopwatch.

De Flipper 115 is niet direct afgeleid van de stopwatch, toch is er een duidelijke link zichtbaar. De wijzerplaat is, net als het leven aan boord van een onderzeeboot, opgedeeld in uren van zes. Immers, de bemanning van een onderzeeboot loopt op zee wachten van zes uur en is daarna zes uur af.

flipper
(Beeld: Fromanteel)

Flipper
Wat natuurlijk niet kan ontbreken op de wijzerplaat is de flipper, het insigne dat bemanningsleden van onderzeeboten mogen dragen als zij 'afgeoefend zijn'. Iedereen aan boord, van hofmeester tot commandant, moet veiligheidstaken van elkaar kunnen overnemen. In de praktijk betekent dat er veel en hard gestudeerd moet worden. Waar zijn de afsluiters en wat moet je er mee doen? Welke deuren moet je bij brand sluiten? Hoe ontsnap je en waar bevindt zich de zuurstofkoffer? Dat zijn maar een paar dingen die iedereen feilloos moet weten.

De flipper werd 55 jaar geleden, in het voorjaar van 1965, ingevoerd.

flipper
(Beeld: Fromanteel)

Achterzijde
De Flipper 115 is voorzien van een roestvrije horlogekast met een diameter van 40mm. Op de achterkant van die kast is een fraaie gravure met het wapen van de Onderzeedienst. Onder het wapen is '115' gegraveerd en daaronder het silhouet van een Walrusklasse onderzeeboot.



Pendulum Diver
De Pendulum Diver Flipper 115 is, in tegenstelling tot de Flipper 111, een duikhorloge. Het horloge heeft dezelfde maximale duikdiepte als de driecilinderonderzeeboten hadden; 200 meter.

De horlogelijn is verder vernoemd naar de staande klokken waar de Amsterdamse klokkenmakerfamilie Fromanteel in de 17e eeuw successen mee boekte. De bewuste familie was destijds namelijk gestuit op de pendule, een vondst van de wetenschapper Huygens. Dit slingeruurwerk was in eerste instantie door Huygens ontworpen om de bewegingen van de hemellichamen nauwkeurig te kunnen meten. De familie Fromanteel verwerkte dit instrument later als een van de eerste in de staande klokken.

Een 400 jaar oude geschiedenis die, een kleine 10 jaar geleden, nieuw leven is ingeblazen. Fromanteel vervaardigt nu, naar Amsterdams ontwerp, kwalitatieve herenhorloges in hun atelier in Bienne, Zwitserland.



Speciale editie
Net als de voorgaande marinehorloges van Fromanteel, wordt de Flipper 115 eenmalig geproduceerd en alleen op bestelling. Bestellen is nog mogelijk tot en met 31 maart 2020. Eind 2020 moeten ze geleverd worden. Deze horloges zullen niet in de winkel verkrijgbaar zijn.

flipper
(Beeld: Fromanteel)

Specificaties
Naam: Fromanteel Pendulum Diver Flipper 115
Materialen: roestvrijstalen kast en band, krasvrij saffierglas
Complicaties: datumaanduiding
Energiereserve: 38 uur
Juwelen: 26 (benodigd voor tandwielen)
Speciale features: gravering achterzijde, flipper insigne
Maximale duikdiepte: 200 meter
Prijs: 699,- euro incl. BTW (te betalen in twee termijnen)
Bestellen tot: eind maart 2020
Levering: winter 2020
Bestellen via: Fromanteelflipper.nl

Dit is een gesponsord artikel. Fromanteel heeft Marineschepen.nl betaald om een artikel te schrijven. Fromanteel had geen invloed op de journalistieke inhoud.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen