Marineschepen.nl
 
   
 

Geheime operaties Onderzeedienst beloond


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-05-2018 | Laatst aangepast: 18-05-2018


Tweehonderd (oud)-onderzeebootmannen hebben vandaag de Gesp voor Speciale Operaties ontvangen. Tijdens het ceremonieel op Steiger 19 in de Nieuwe Haven werden de mannen door LADM Rob Bauer op deze manier beloond voor hun bijdrage aan geheime onderzeebootoperaties.

LADM Bauer
Commandant der Strijdkrachten LADM Bauer reikte de Gesp voor Speciale Operaties uit. (Foto: Defensie)

De Gesp voor Speciale Operaties is vrij nieuw en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. Het is dan ook voor het eerst dat personeel van de Onderzeedienst op deze manier wordt beloond.
De gesp is verbonden aan de Herinneringsmedaille voor Internationale Missies. De militairen die deze medaille al hadden, kregen de gesp toegevoegd, de anderen kregen de medaille plus gesp.De ongeveer tweehonderd mannen kregen de onderscheiding voor geheime operaties, "ze bestreden terrorisme, piraterij en vergaarden inlichtingen", meldt Defensie.nl. Om welke operaties het exact gaat wil de marine niet zeggen, wel dat het alleen operaties betreft van nŠ de Koude Oorlog.

Bekend is dat de onderzeeboten Zr.Ms. Zeeleeuw en Zr.Ms. Dolfijn in respectievelijk 2010 en 2012 richting SomaliŽ voeren om een bijdrage te leveren aan piraterijbestrijding. Uiteraard is de inzet van o.a. Zr.Ms. Dolfijn in de jaren '90 voor de kust van voormalig JoegoslaviŽ in menig publicatie aangehaald. Verder is er weinig openbaar over Nederlandse onderzeebootoperaties van na de Koude Oorlog, op ťťn operatie na door een verspreking in 2002 van toenmalig staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap. Hij verklapte dat Zr.Ms. Walrus in de Perzische Golf inlichtingen had verzameld over de Iraanse marine.

Herinneringsmedaille
De Herinneringsmedaille voor Internationale Missies met de gesp. (Foto: Defensie)

Over de operaties tijdens de Koude Oorlog is sinds vorig jaar wel het nodige bekend. Het boek In het diepste geheim beschreef een aantal van de in totaal zestig geheime operaties die de Nederlandse boten in de periode 1968 - 1991 uitvoerden. De mannen die deze operaties hebben gedaan, hebben echter geen onderscheiding gekregen en worden door het Ministerie ook niet erkend als veteraan.De erkenning voor recentere operaties is geen probleem en de marine bevestigt dus ook dat ook na de Koude Oorlog geheime onderzeebootoperaties zijn uitgevoerd. We zullen nog wel even geduld moeten hebben voor daar meer over naar buiten zal komen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Walrusklasse