Marineschepen.nl
 
   
 

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-03-2022 | Laatst aangepast: 16-03-2022


Het Russische marineschip Vasily Bykov dat vorige week in de nacht zou zijn beschoten met raketartillerie en gezonken, is gefotografeerd en gefilmd bij op de Krim. Het schip voer, vrij van zichtbare schade, de haven van Sebastopol binnen.

Bykov
Vasily Bykov, naar verluidt, vandaag de haven van Sebastopol binnenlopend. (Still: YouTube)

Zo'n anderhalve week geleden zou de Vasily Bykov, een patrouilleschip van de gelijknamige klasse, door de Oekra´ense strijdkrachten onder vuur zijn genomen met een BM-21 Grad raketwerper. De raketten zijn ongeleid, dus vallen net als granaten op een vooraf ingeschatte positie neer. Ideaal voor niet-bewegende doelen. Toch zou de Oekra´ense strijdkrachten er in geslaagd zijn om het schip te treffen, zo was het verhaal.De Bykov zou in de nacht naar een positie zijn gelokt door een kleiner scheepje, waarna de Grad-batterij het vuur opende. Nu is het niet onmogelijk om een schip te treffen met ongeleide projectielen, er zijn immers vele malen meer schepen tot zinken gebracht door ongeleide projectielen dan door geleide wapens, maar een enkel salvo is dan doorgaans niet voldoende.

Twijfels waren er vooral, zoals Marineschepen.nl al eerder schreef, doordat er geen bewijs was. De beelden van een rookpluim, bleken afkomstig van het koopvaardijschip Millennial Spirit dat dagen voor de kust van Odessa in brand stond.Maar die twijfels waren er ook doordat er geen beelden van de Russische kant kwamen van een varende Bykov.

Die beelden zijn er nu wel (ook deze foto op Twitter). Nog altijd met een kleine slag om de arm, maar de beelden die nu van de Vasily Bykov zijn gedeeld, zijn niet eerder gezien en ontkrachten het verhaal van de Oekra´ense kant. De Vasily Bykov is niet gezonken.

Update 20:15 uur
Er blijft altijd onzekerheid, zeker in oorlogstijd, over of informatie wel klopt. De strijdende partijen zijn er altijd aan gelegen om informatie in hun voordeel te presenteren en er is ook nog eens de fog of war.

Een mogelijkheid is natuurlijk dat de Vasily Bykov die vandaag Sebastopol binnenvoer, in feite de overgeschilderde Pavel Derzhavin of Dmitry Rogachev was. De Sovjets schilderden boegnummers in het verleden over om de NAVO in verwarring te brengen. Maar uit foto's van vandaag en van een maand geleden, lijkt de Bykov vrijwel zeker de Bykov is.

Bykov
Twee keer de Vasily Bykov in Sebastopol. De bovenste is van 16 februari en de onderste 16 maart. (Foto's: Erne en A. Brichevsky, via @GrangerE04117)

Bykov
Beide foto's van boven, maar dan ingezoomd. Zoek de overeenkomsten. (Foto's: Twitter, bewerking: Marineschepen.nl)

Bykov
Dmitry Rogachev op 12 maart. Zoek de verschillen: de verf op de romp heeft andere vlekken en de ankerkluis is helemaal zwart geschilderd. (Foto: Krymr.org)

Overigens, de Derzhavin (ook Bykovklasse) is het laatst gezien in de Zee van Azov. De Rogachev is wel in de Zwarte Zee, maar is -zo valt te zien op de foto hierboven- duidelijk te onderscheiden van de Bykov.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Veel onduidelijkheid over Bykov

Oekra´ne: 'schip vernietigd'