Marineschepen.nl
 
   
 

Belgisch marineschip Godetia gaat vluchtelingencrisis aanpakken


Bericht geplaatst: 15-05-2015 | Laatst aangepast: 15-05-2015

Het Belgische commando- en logistiek ondersteuningsschip BNS Godetia is onderweg naar de Middellandse Zee om een bijdrage te leveren aan de EU-missie operatie Triton. Gedurende twee maanden zal het worden ingezet om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Godetia
BNS Godetia (archieffoto) koerst op dit moment richting Middellandse Zee. (Foto: Belgische marine)

De Belgische regering had BNS Godetia eind april aangeboden aan de Europese Unie om bij te dragen aan operatie Triton, maar de Belgische krijgsmacht had geen geld om de operatie te betalen. Het wachten was dus op concrete afspraken over de betaling. Ook moest er duidelijkheid komen over de rules of engagement, want het internationaal recht staat niet toe dat schepen van mensensmokkelaars zomaar worden vernietigd.

Concrete afspraken werden gemaakt en gisteren gaf de ministerraad definitief groen licht voor deelname aan de operatie in de Middellandse Zee. De Godetia was op dat moment al ter hoogte van Brest, want het had de avond daarvoor de haven van Zeebrugge al verlaten.
De operatie wordt betaald door Frontex, het Europese agentschap dat de grenzen van de Unie bewaakt.De bijna 50 jaar oude Godetia is één van de drie grote Belgische marineschepen. De andere twee zijn de M-fregatten BNS Leopold I en BNS Louise Marie, maar zij waren niet beschikbaar voor de operatie. Samen met Duitse en Franse fregatten, het Britse vlaggenschip HMS Bulwark en de Italiaanse marine en de Italiaanse kustwacht, gaat het de vluchtelingenstroom aanpakken.

Op welke manier de Godetia dat gaat doen is niet bekend. Het Belgische marineschip is ontworpen als hulpschip voor mijnenbestrijdingsvaartuigen en beschikt niet over bijzonder veel ruimte om vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden. Ook op gebied van commandofaciliteiten, sensoren en wapensystemen kan de Godetia zich niet onderscheiden.

Nederland stuurt vooralsnog geen marineschip naar de Middellandse Zee.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
BNS Godetia