De Griekse marine zou niet alleen in gesprek zijn met Nederland over de verkoop van fregatten, ook de verkoop van mijnenjagers is onderwerp van gesprek. Dat melden Griekse media.
Zr.Ms. Makkum, een van de vijf actieve mijnenjagers van de Alkmaarklasse. (Foto: SGTBDAV Jasper Verolme/ Defensie)
Griekenland wil, door veroudering van de vloot en recent opgelopen spanningen tussen Griekenland en Turkije, snel nieuwe marineschepen aanschaffen. Het meest in het oog sprong het programma om de oude S-fregatten te vervangen. Het afgelopen jaar hebben de ontwikkelingen elkaar snel opgevolgd, behalve Nederland hebben ook Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zuid-Korea voorstellen ingediend.
Tegelijkertijd is er bij de Griekse marine ook behoefte op gebied van mijnenbestrijdingscapaciteit. Zeker nadat een Griekse mijnenjager, HS Kallisto, in 2020 doormidden werd gevaren door een koopvaardijschip. Het dagblad Kathimerini meldde onlangs als eerste dat een Griekse delegatie naar Nederland zal afreizen om over fregatten en mijnenjagers van de Alkmaarklasse zou praten.
Eerder was bekend geworden dat tussen Nederland en Griekenland de verkoop van de twee huidige M-fregatten, Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. Van Speijk, is besproken. De M-fregatten maakten deel uit van een Nederlands aanbod als tussenoplossing voor de korte termijn, een eis van de Grieken. Damen biedt voor de langere termijn de Sigma 11515 HN voor. Over een mogelijke verkoop van de fregatten antwoordde Defensie aanvankelijk op vragen van Marineschepen.nl dat de M-fregatten "niet actief zijn aangeboden", wel heeft Damen geïnformeerd over de geplande uitdienststelling.
Dat ook een verkoop van Alkmaarklasse mijnenjagers tot de mogelijkheden behoort, was niet bekend. Mogelijk is die optie in een stroomversnelling geraakt doordat de marine door personeelstekort een mijnenjager tegen de kant besloot te leggen. Zr.Ms. Urk vaart sinds december niet meer en wordt dit jaar uit dienst gesteld.
Griekenland opereert voornamelijk met oude Britse mijnenjagers en de aanschaf van één nieuw type, namelijk een Alkmaarklasse mijnenjager, is onwaarschijnlijk. De Mijnendienst ontvangt echter vanaf 2025 nieuwe mijnenjagers, dus een gesprek over verkoop van meerdere mijnenjagers naast de Urk, is niet ondenkbaar.
Of Griekenland net als bij de fregatten de vernieuwing van de mijnendienstvloot ook in twee stappen wil doen, is niet bekend. Mocht dat zo zijn, dan kan het Nederlandse aanbod worden uitgebreid met bestaande Alkmaarklasse mijnenjagers voor nu en het mijnenbestrijdingsconcept dat Damen voor België en Nederland ontwikkelde, voor later. Frankrijk heeft wat dat betreft echter een stevige troef in handen: hun mijnenbestrijdingsconcept werd immers aan Nederland en België verkocht en is dus al veel meer dan een concept.
Kathimerini noemde de Nederlandse gesprekken "interessant" en schreef bovendien: "De omvang van de gesprekken met de Nederlanders suggereert dat zij, net als de Fransen, een belangrijke potentiële aanbieder zijn." Vooral Frankrijk heeft de laatste maanden op alle niveaus alles in de strijd gegooid om de Griekse deal binnen te halen en zij lijken tot de grootste kanshebbers te behoren.