Marineschepen.nl
 
   
 

'Griekenland verkiest Amerikaans fregat boven Nederlands aanbod'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-11-2020 | Laatst aangepast: 07-11-2020


Het Griekse ministerie van Defensie gaat kiezen voor de Amerikaanse Multi-Mission Surface Combatant (MMCS). Dat melden Griekse media. Het Amerikaanse MMCS-fregat zou daarmee de Nederlandse, Franse en Duitse voorstellen achter zich laten. Nederland had de twee huidige M-fregatten en twee vervangers aangeboden.

MMCS
Illustratie van de Multi-Mission Surface Combatant (MMCS). (Beeld: Lockheed Martin)

De MMCS is een grotere versie van het Littoral Combat Ship (LCS) van Lockheed Martin en wordt aangeboden door de Amerikanen samen met het moderniseren van de huidige Griekse MEKO-fregatten (van Duitse makelij). Griekse defensiemedia berichtten begin deze week al over een keuze achter de schermen voor de Amerikanen, gisteravond publiceerde de gerenommeerde Griekse krant Kathimerini eveneens het verhaal op basis van eigen bronnen. Het Griekse ministerie van Defensie heeft nog geen keuze publiek gemaakt.M-fregatten Van Speijk en Van Amstel
Een kleine twee maanden geleden werd bekend dat tussen Nederland en Griekenland gesproken is over een verkoop van de de M-fregatten Zr.Ms. Van Speijk en Van Amstel aan de Griekse marine als tussenoplossing voor de bouw van nieuwe schepen. Op 8 september was Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer in Athene, terwijl van 7 t/m 11 september een hanselsdelegatie van de NIDV met Nederlandse defensiebedrijven op bezoek was. Dat was het tweede bezoek die zomer, meldde de NIDV. Overigens heeft het ministerie van Defensie ontkend de fregatten "actief te hebben aangeboden".

Wat exact het aanbod is dat Nederland heeft gedaan is niet bekend, behalve de M-fregatten zou ook de vervanger van de M-fregatten (vanaf 2030) kunnen zijn aangeboden. Daarnaast zou Damen ook interesse hebben getoond in overname van de Skarramanga-scheepswerf nabij Athene. Hoe dan ook, de Griekse marine vaart al bijna 40 jaar met Nederlandse fregatten en had wel oren naar nieuwe Nederlandse schepen.Frankrijk, Duitsland
Of de M-fregatten en de opvolgers ervan nog naar Griekenland gaan, lijkt met de laatste berichten uit Griekse media een stuk minder waarschijnlijk. Al langer was bekend dat hoewel de Griekse marine erg gelukkig is met de Nederlandse fregatten, Athene zoekt naar een partner die ook op diplomaitiek niveau gewicht in de schaal wil leggen. Nieuwe fregatten zijn mooi, maar met slechts vier schepen verander je de machtsbalans in de Ege´sche Zee niet.

Frankrijk, dat eerst met FREMM en later met het Belharra-fregat, dicht bij een deal kwam, stuurde onder andere vliegkampschip Charles de Gaulle. Macron wist wel Rafale gevechtsvliegtuigen te verkopen, de kans op een Frans succes met fregatten lijkt echter enorm te zijn geslonken. De kansen op een succes van een Duitse scheepswerf namen af toen bondskanselier Angela Merkel zich in het recent opgelaaide conflict tussen Griekenland en Turkije zich neutraal opstelde.Amerikaanse familie
Griekenland lijkt te gaan varen, net als in een ver verleden toen Charles F. Adamsklasse destroyers en Knoxklasse fregatten deel uitmaakten van de vloot, met Amerikaanse schepen. De MMCS maakt, zoals vereist, onderdeel uit van een breder pakket. De Amerikanen zijn bereid om te investeren in de Griekse marinebouw en willen dus de MEKO-fregatten moderniseren. Met de komst van de MMCS en door Amerikanen gemoderniseerde MEKO's, hoopt de Griekse marine op een soort familievorming.

Hoewel de MMCS nu al bij Fincantieri Marinette in Wisconsin in aanbouw is voor Saudi-ArabiŰ, zal het voor Griekenland nog even wachten zijn voor het eerste schip in Atheense wateren kan varen. Daarom moet er ook een tussenoplossing zijn om de Griekse vloot op korte termijn te kunnen versterken. Athene zou daarom gevraagd hebben of er nieuwe LCS'en overgenomen kunnen worden om tijdelijk het gat te vullen.

LCS
Ze zien er stoer uit, maar 'straatvechters' zijn het niet geworden. De Amerikaanse marine gaat de LCS'en vervroegd uit dienst stellen en vervangen door de nieuwe Constellationklasse fregatten. (Foto: Lockheed Martin)

MMCS
En daar klinkt ook de kritiek. Het LCS is immers niet bepaald een succes in de VS. De schepen bleken (en dat is geen uitzondering voor de Amerikaanse defensie-industrie) te duur en te kampen met veel problemen. Ze moesten goedkoop, zwaarbewapend en talrijk zijn, het tegenovergestelde gebeurde. Deze week kwam ee LCS nog in de problemen door een ernstig defect aan de voortstuwing en moest naar de haven worden gesleept.

De MMCS is een verbeterde versie, maar ook dan nog, zo schrijft het Griekse Defencereview.gr, is het niet de beste optie. Het 118-meter lange ontwerp is niet voorzien van een sonar of torpedo's (voor onderzeebootbestrijding is het schip afhankelijk van een helikopter) en heeft slechts acht VLS-cellen voor ESSM of Standard Missile. Het kanon is een BAE Systems Bofors 57mm.

De vier nieuwe schepen zullen volgens Kathimerini 4 miljard euro gaan kosten, de modernisering van de MEKO-fregatten ongeveer 1 miljard.

Het is wachten op een formele bekendmaking van het besluit Ún een handtekening. Griekenland heeft immers vaker vergevorderde plannen gehad, maar al 31 jaar geen nieuw fregat gekocht.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

M-fregatten naar Griekenland?