Marineschepen.nl
 
   
 

Griekenland overweegt deelname in Amerikaans fregattenprogramma


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-07-2024 | Laatst aangepast: 01-07-2024


Het Griekse Ministerie van Defensie gaat in gesprek over de mogelijkheden voor bouw van de Amerikaanse Constellationklasse op Griekse scheepswerven. Dat blijkt uit de woorden van de Griekse minister van Defensie Nikos Dendias tegenover het parlement, zo tekenden Griekse media op. Momenteel bouwt Naval Group drie marineschepen voor de Grieken in Frankrijk, maar voor de vervanging van de oude Nederlandse S-fregatten wil Athene meer schepen aanschaffen. Dendias denkt aan maar liefst zeven Constellationklasse fregatten.

fregatten
De Amerikaanse Constellationklasse is momenteel in aanbouw. Deze schepen hebben onder andere 32 verticale lanceercellen voor raketten en 16 kruisvluchtwapens tegen schepen. De bouw van de Constellationklasse is vertraagd en er zijn in Amerika zorgen over of de schepen wel ruimte bieden voor toekomstige updates. (Beeld: Fincantieri)

Vervanging
De Griekse marine worstelt al langer met de vervanging van de fregattenvloot, een vloot die nog altijd bestaat uit negen S-fregatten die in de jaren zeventig en tachtig in Vlissingen zijn gebouwd en vier iets jongere MEKO-fregatten uit Duitsland. In 2021 koos Griekenland na een aanbesteding voor Franse fregatten van Naval Group. Deze fregatten worden gebouwd in Frankrijk en de drie bestelde fregatten zijn sinds april allemaal in aanbouw. Het eerste schip, de Kimon, moet volgend jaar in dienst gesteld worden.



Met de drie nieuwe fregatten, is het probleem uiteraard nog niet opgelost. Griekenland heeft NAVO-verplichtingen en leeft al geruime tijd op gespannen voet met buurland Turkije. Turkije investeert fors in de eigen industrie en bouwt in hoog tempo een nieuwe krijgsmacht op.

Tegelijk met de keuze voor Naval Group als bouwer van de nieuwe fregatten en bestelling van de Franse Rafale gevechtsvliegtuigen werden de banden aangehaald met Frankrijk. Griekenland wil nu tien extra Rafale's en er wordt nog steeds gesproken over de bestelling van een vierde fregat.

Toch richten de Grieken zich niet volledig op Frankrijk als het gaat om vervangingsprogramma's. Minister van Defensie Dendias heeft donderdag in het Griekse parlement over enkele programma's een toelichting gegeven: aanschaf van F-35 gevechtsvliegtuigen en deelname aan het Amerikaanse fregattenprogramma. Dendias sprak over een Amerikaans aanbod van twintig F-35's ter waarde van 3,54 miljard dollar.



Griekse industrie
De plannen rond de fregatten hebben meer impact. Athene wil niet alleen nieuwe fregatten, maar ook meer investeren in de eigen industrie. Dendias kondigde donderdag volgens de Griekse krant Kathimerini een verkennende discussie aan over de mogelijke bouw van zeven fregatten op Griekse scheepswerven. "Mocht Griekenland zich bij het programma aansluiten, dan zou de eerste eenheid van dit type niet vóór begin 2030 gebouwd kunnen worden", voegde de krant er aan toe.

De Griekse interesse in Amerikaanse schepen is niet nieuw. Bij de Griekse vloot is het Amerikaanse aandeel de laatste jaren beperkt geweest, maar in het verleden heeft de marine ook met Amerikaanse schepen gevaren. En ook voor de vervanging van de huidige vloot is al vaker gekeken naar Amerikaanse oplossingen. Van tweedehands schepen tot (aangepaste) Littoral Combat Ships.

Kimon
Illustratie van Griekse FDI-fregatten, die in Lorient gebouwd worden door Naval Group. Deze Griekse varianten hebben 32 verticale lanceercellen voor raketten (in plaats van 16 voor de Franse) en 8 kruisvluchtwapens. De Nederlandse en Belgische ASW-fregatten een vergelijkbare capaciteit. (Beeld: Fincantieri)

Opvallend is wel dat nu voor het grootste deel van de toekomstige fregattenvloot, ondanks de samenwerking met Frankrijk, toch naar de VS wordt gekeken. De Franse fregatten kostten in 2021 iets meer dan 3 miljard euro per stuk. De Griekse website Navaldefence.gr komt, op basis van een rapport van het Congressional Budget Office, uit op 1,3 miljard euro per stuk voor één fregat van de Constellationklasse.

Daar komt volgens Navaldefence nog bij dat de Griekse Defensie de schepen op lokale werven wil laten bouwen. De Amerikaanse werven hebben al moeite om de gevraagde schepen op tijd aan de Amerikaanse marine te leveren. Bouw in Griekenland zou bovendien een gunstig effect kunnen hebben op de prijs, omdat de arbeidskosten lager zouden kunnen liggen, is de redenering. En bouwen in Griekenland zou ook werk kunnen opleveren voor Griekse hightechbedrijven die subsystemen kunnen leveren. Tot slot zou op deze werven ook Constellations voor andere landen gebouwd kunnen worden.

Deze voordelen biedt de samenwerking met Frankrijk niet, omdat de Kimonklasse in Frankrijk wordt gebouwd, tegelijk met de Franse schepen.

Of de Griekse plannen met de Constellationklasse door kunnen gaan, is niet zeker. De kosten blijven een lastig punt door het grote aantal schepen dat in relatief korte tijd vervangen moet worden. Daarnaast vergt het bouwen in Griekenland een extra investering in tijd en geld.





Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Amerikaanse fregatten jaren vertraagd

Griekenland kiest voor Franse fregatten en Frans defensiepact

Constellationklasse