Het Griekse fregat Hydra, van de gelijknamige klasse, heeft in de Rode Zee met het kanon gevuurd op twee drones die een koopvaardijschip belaagden. De Hydra slaagde erin om één drone neer te halen, waarna het tweede exemplaar zijn koers wijzigde en wegvloog. Het fregat deed dit in het kader van de EU-missie Aspides ter bescherming van de vrijheid van navigatie in het gebied.
HS Hydra, een van de deelnemende fregatten. De Hydra (het eerste schip van de Hydraklasse) is een MEKO 200-fregat van Duitse makelij en werd in 1992 overgedragen aan de Griekse marine. (Foto: Griekse marine)
De twee drones kwamen in de vroege uurtjes van donderdag 25 april in de buurt van het koopvaardijschip, waarop de Hydra in actie kwam, zo melden diverse Griekse media. Het is niet de eerste keer dat dit noodzakelijk was. Op 13 maart schoot de Hydra in de Rode Zee ook met het kanon op twee drones.
Het Griekse fregat is het oudste fregat dat deel uitmaakt van Aspides en Prosperity Guardian. Het schip vuurde met het Amerikaanse Mk 45-kanon (127mm) op de drones. De Hydra heeft verder ESSM-raketten en het Phalanx-snelvuurkanon ter verdediging.
Verkenning vanuit Jemen
De Griekse expert internationale betrekkingen en consultant bij de EU Alexandros Despotopoulos zei in een programma van de Griekse publieke omroep ERT, dat het vandaag om drones van de Houthi's ging die een verkenning uitvoerden. Het zou gaan om een eerste fase van een aanval van deze rebellen, waarbij met behulp van drones wordt gekeken of een koopvaardijschip beschermd is. Zo niet, volgt daarna een aanval.
Despotopoulos gaf bovendien aan dat deze actie bewijst hoe belangrijk de missie Aspides is voor de veiligheid in het gebied.
Na de aanval op 13 maart benadrukte de Griekse minister van Defensie Nikos Dendias nog dat Aspides een strikt defensieve operatie is die alleen bedoeld is om de vrijheid van navigatie te beschermen. Twee dagen voor de aanval bevond de minister zich nog aan boord van het schip, dat op 26 februari vanuit Salamis vertrok voor de missie.
Het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp verliet eerder deze week de Rode Zee (zie het interview met de commandant van het schip) en kwam vanochtend aan in Mumbai. Zr.Ms. Karel Doorman is onderweg en zal begin mei in de Rode Zee aan de slag gaan.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.