Marineschepen.nl
 
   
 

Griekse en Turkse vloten voor derde dag tegenover elkaar


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-08-2020 | Laatst aangepast: 12-08-2020


Het onderzoeksschip Oruç Reis is nu drie dagen in de Egeïsche zee in de Griekse Exclusieve Economische Zone (EEZ), begeleid door een groot aantal Turkse marineschepen. Ook Griekenland heeft meerdere marineschepen op zee. Op diplomatiek niveau wordt hard gewerkt om een treffen te voorkomen en de Grieks-Turkse confrontatie in ieder geval voor even te beteugelen. Het risico op een "ongeluk" blijft echter groot, zo meldt Athene.

Oruç Reis
Oruç Reis geëscorteerd door een Gabyaklasse fregat (OH Perry). (Beeld: ministerie van Energie en Natuurlijke Bronnen Turkije)

UPDATE: 'Aanvaring Grieks en Turks fregat'

Maandag vertrok het seismische onderzoeksschip Oruç Reis vrij onverwacht naar zee, vergezeld door zeeslepers en minstens zeven Turkse marineschepen. De gemoederen liepen snel op en de Griekse marine koos ook zee. Sinds 1996 was de oorlogsdreiging op zee tussen beide landen niet zo groot. Hoewel de schepen nog steeds op zee zijn en er geen oplossing is gevonden, lijkt de situatie voor nu enigszins stabiel. Al waarschuwde de Griekse minister-president Kyriakos Mitsotakis in een televisietoespraak voor onverwachte escalatie door "een ongeluk" nu er zoveel marineschepen zich in een beperkt gebied hebben verzameld. Hij voegde daar wel aan toe dat de "verantwoordelijkheid in een dergelijk geval gedragen zal worden door degene die deze omstandigheden veroorzaakt."



Overigens zijn behalve de marineschepen van beide landen, ook vliegtuigen in de buurt van het onderzoeksgebied. Itamilradar deed vanochtend melding van een Boeing E-7T Peace Eagle AWACS van de Turkse luchtmacht, dit toestel beschikt over een Northrop Grumman Electronic Systems Multi-role Electronically Scanned Array, met een bereik van 600 km. Griekenland heeft een soortgelijk toestel in de lucht.

Over de schepen is weinig bekend. De landen proberen zo min mogelijk over hun eenheden te publiceren. Turkije, dat volgens Defencereview.gr 39 marineschepen op zee heeft, heeft alleen beelden gedeeld van een MEKO-fregat, vijf Burakklasse korvetten (oude Franse D'Estienne d'Orvesklasse korvetten uit de jaren '70) en een Gabyaklasse fregat (oude Amerikaanse fregatten). Griekenland heeft niets gepubliceerd, maar ongetwijfeld zijn oude Nederlandse S-fregatten ingezet.



Turks succes: Oruç Reis nog in gebied
De druk op Athene en Ankara neemt, naarmate de tijd vordert, toe. Griekenland was maandag des duivels en er zou zelfs zijn gezegd dat als de Oruç Reis aan daadwerkelijk bodemonderzoek zou beginnen, Turkije een "rode lijn" zou passeren. Ondanks de dreigende taal uit Griekenland (en soortgelijke taal uit Turkije), plus de herhaaldelijke waarschuwingen via radioverbinding van de Griekse marine, heeft Turkije de Oruç Reis niet teruggehaald en trekt het schip sinds dinsdag met een paar mijlen per uur onverstoorbaar z'n baantjes in het eerder aangekondigde onderzoeksgebied.

Het is onduidelijk of de Oruç Reis ook al echt aan het onderzoeken is. Eerder meldden Griekse media dat het schip dat niet kon doen door het lawaai dat Griekse marineschepen produceerden, waardoor het de teruggekaatste geluidsgolven niet zou kunnen analyseren. De Turkse minister van Energie en Natuurlijke Bronnen Fati Dönmez is wel overtuigd, hij twitterde vanochtend dat op 23 augustus (als het onderzoek eindigt) er 1.750 km aan kabel in het water is geweest voor seismisch onderzoek naar olie en gas.



Of de Oruç Reis terugkomt met onderzoeksresultaten is misschien niet eens zo belangrijk. Voor het eerst is een Turks onderzoeksschip drie dagen lang met langzame vaart in een middels een Turks bericht aan zeevarenden aangekondigd onderzoeksgebied aan het varen. Dat is een succes op zich.

Turkije heeft daarmee een nieuwe stap gezet richting meer zeggenschap over de Egeïsche Zee. Een belangrijke stap voor Turkije dat soms wel zegt de zeebodem te willen delen met Griekenland, maar ook een visie heeft genaamd Mavi Vatan (Blauw Moederland) en zich grote delen van de Egeïsche Zee en Zwarte Zee wil toeëigenen, en daarom al decennia in een rap tempo de Turkse marine en marine-industrie opbouwt.

Marinetraffic
Oranje stip: positie Oruç Reis op 11 augustus 2020 iets voor 1100 uur. (Beeld: Google Maps, Marinetraffic, bewerking: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Athene zoekt internationale steun
Griekenland lijkt niet in staat om eigenmachtig Turkije tegen te houden. En dat hoeft misschien ook niet. De afgelopen dagen lijkt Athene vanuit verschillende hoeken voorzichtig steunbetuigingen te krijgen. De NAVO hield zich op de vlakte, maar Israël koos vandaag openlijk de kant van Griekenland in een statement van de Israelische ambassadeur in Athene. Ook vanuit Egypte en de Verenigde Staten kwamen statements ten gunste van Griekenland. Vrijdag zal de Griekse minister van Buitenlandse Zaken in Wenen met zijn Amerikaanse collega overleggen over de kwestie en vandaag sprak Mitsotakis met Macron. Frankrijk heeft besloten om Griekenland te steunen en de militaire aanwezigheid in de Middellandse Zee te versterken. Duitsland lijkt geen partij te kiezen, maar probeert wel net als de vorige keer op deëscalatie aan te sturen.

Natuurlijk hoopt Griekenland op steun uit de Europese Unie. Het doel van de Grieken is niet alleen dat de Oruç Reis vertrekt, maar ook dat er sancties worden opgelegd. Alleen als meerdere landen Griekenland steunen, kan het echt zeggenschap over de EEZ behouden.


Macron: "Ik heb besloten om de komende dagen de Franse militaire aanwezigheid in het oostelijke Middellandse Zeegebied tijdelijk te versterken, in samenwerking met Europese partners, waaronder Griekenland."

Volgende zet
De vraag is nu wat Turkije gaat doen. Griekenland en Turkije waren tot vorige week nog in overleg over een oplossing rond de kwestie, nadat een confrontatie op zee twee weken terug bijna had plaatsgevonden. Toen bekend werd dat Griekenland en Egypte een akkoord hadden gesloten over hun EEZ-grenzen, was dat voor Turkije aanleiding om het gesprek te onderbreken en de vloot naar zee te sturen.

Vandaag opperde de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar plotseling om de kwestie aan de onderhandelingstafel op te lossen, maar voegde er ook aan toe dat Turkije de rechten en belangen in de Middellandse Zee zal blijven verdedigen. Ook Griekenland zegt open te staan voor een dialoog, maar, zo zei de Griekse minister-president Mitsotakis vanavond "een dialoog in een klimaat van spanning is natuurlijk zinloos".

Ondertussen varen de Griekse en Turkse marineschepen op zee en blijft het risico op verdere escalatie aanwezig.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Aanvaring Grieks en Turks fregat

Turkse vloot terug naar haven maar oplossing conflict niet in zicht

'Clash Griekse en Turkse marines op laatste moment afgewend'

Turks fregat in Grieks vizier

Oplopende spanningen rond Libië

Confrontatie tussen Griekse en Turkse marineschepen om eiland

Franse Belharra's voor Griekenland