Marineschepen.nl
 
   
 

Griekse mijnenjager Kallisto door containerschip in stukken gevaren


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 27-10-2020 | Laatst aangepast: 27-10-2020


De Griekse mijnenjager HS Kallisto is vanochtend nabij Athene aangevaren door koopvaardijschip Maersk Launceston. Twee bemanningsleden van de Kallisto raakten lichtgewond, de kapitein van de koopvaarder is gearresteerd.

Kallisto
Ter vergelijking de Kallisto na het ongeval en voor het ongeval (in spiegelbeeld). Hier is te zien hoe groot het deel is dat is weggeslagen.

Rond 07:30 uur vanochtend werd de mijnenjager in de Saronische Golf aangevaren door de Maersk Launceston, varende onder Portugese vlag. Het containerschip was vanuit Manzanillo, Mexico, via Marokko en Spanje in Griekenland gearriveerd en onderweg naar Turkije toen het ongeluk plaatshad. Het 266 meter lange schip (60.000 ton waterverplaatsing) ramde de kunstof Kallisto van 60 meter (685 ton) net achter de schoorsteen. Het halfdek werd weggevaagd, maar de mijnenjager zonk niet. Slechts 2 van de 27 personen aan boord raakten gewond.De Kallisto werd naar de marinehaven op Salamina gesleept en ook de Maersk Launceston moest naar binnen. De kapitein werd gearresteerd, de gewonde bemanningsleden van de Kallisto behandeld in een ziekenhuis.De Griekse mijnenjager is een van de vier voormalige Huntklasse mijnenjagers van de Britse marine. Het schip werd als HMS Berkeley in 1988 in dienst gesteld bij de Royal Navy en in 2001 overgedragen aan Griekenland. Net als de Nederlandse mijnenjagers van de Alkmaarklasse, is de Huntklasse gemaakt van glasvezelversterkt polyester om de magnetische signatuur te verminderen.Hierboven zijn dronebeelden te zien van de Kallisto die naar de haven wordt gesleept.

De Griekse autoriteiten doen nog onderzoek naar de oorzaak. Gelet op de schade en de stand van de schoorsteen, lijkt het er op dat de Kallisto in de bakboordsmidscheeps werd geraakt. In dat geval zou dat kunnen betekenen dat de mijnenjager van rechts kwam.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen