De Belgische regering heeft vrijdag akkoord gegeven op het voorstel van de minister van Defensie Vandeput voor de aanschaf van zes nieuwe mijnenjagers. Deze schepen worden samen met Nederland aangeschaft. België zou 1,1 miljard euro vrijmaken voor de schepen en tools.
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
De Nederlands-Belgische plannen zijn er al veel langer, maar gisteren ging de Belgische regering officieel akkoord met de aanschaf. Minister van Defensie Steven Vandeput kan nu de overheidsopdracht voor aanschaffing van de zes schepen opstarten.
"Voor België gaat het concreet om de bouw van zes mijnenbestrijdingsschepen, met bijhorende tools, ondersteuningsmateriaal en initiële ondersteuning. Aansluitend aan deze overheidsopdracht, die via een onderhandelingsprocedure met bekendmaking zal lopen, kunnen andere Europese partners zich inschrijven in dit project", zo schreef de Belgische regering in een persbericht gisteren.
België is van plan om de bestaande zes mijnenjagers (waarvan één in reserve) en het commando- en logistiek steunschip BNS Godetia met de zes nieuwe vaartuigen te vervangen. De zes moeten dus ook in staat zijn om een commando- en controlemodule voor een staf aan boord te nemen.
Volgens Belgische media gaat het om een bedrag van 1,1 miljard euro. Minister van Defensie Vandeput hield het in zijn plan in 2016 op 913 miljoen euro.
Het groene licht betekent niet dat de vervanging van de mijnenbestrijdingsvaartuigen nu in een stroomversnelling raakt. Het wachten is immers op Nederland. Naar verwachting zal in maart minister van Defensie Bijleveld meer duidelijkheid bieden middels de Defensienota.
De weg naar nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen is overigens lang. Onder leiding van België wordt een Europese aanbesteding opgestart. Pas over jaren zal bekend worden welk bedrijf twaalf schepen gaat bouwen.