Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Groningen met lichamen aangekomen in haven Willemstad


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-07-2020 | Laatst aangepast: 21-07-2020 17:30 uur


De lichamen van de omgekomen NH-90-bemanningsleden zijn met Zr.Ms. Groningen aangekomen te Willemstad, Curaçao. Dat meldt Defensie vanmiddag. Met het schip zijn ook de twee overlevenden en de boordvliegploeg op het eiland gearriveerd.

Groningen
Zr.Ms. Groningen op de rede van Den Helder voor vertrek naar het Caribisch gebied in 2019. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Defensie verwacht dat vanavond vanuit Nederland een transportvliegtuig naar Curaçao vertrekt met onderzoeksteams en rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee. Zij gaan proberen te achterhalen wat de toedracht van het ongeluk is.Vanwege dat onderzoek is nog niet bekend waneer de stoffelijke overschotten naar Nederland zullen komen, dat wordt bepaald in overleg met de onderzoekers. De onderzoeksteams zullen met de overlevenden, de boordvliegploeg, maar ook met de bemanning van Zr.Ms. Groningen moeten praten. De Groningen zal daarom voorlopig nog in de haven van Curaçao blijven.Het verlies van twee collega's is bovendien hard aangekomen bij de mannen en vrouwen aan boord van het patrouilleschip, zo meldde een woordvoerder van de marine tegen Marineschepen.nl. Er wordt gezorgd voor psychologische bijstand.

Erwin Warnies
Erwin Warnies op de brugvleugel in 2014 tijdens een bevoorrading op zee met Zr.Ms. Amsterdam. Warnies was destijds wachtsofficier aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën, tijdens Northern Archer. Warnies koos later voor de specialisatie van tactisch coordinator op de NH-90. Omdat Defensie van de nabestaanden toestemming heeft gekregen om portretten van de twee omgekomen marineofficieren te publiceren, heeft Marineschepen.nl besloten ook deze foto van Warnies te delen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Christine Martens
Christine Martens voor een NH-90 helikopter. (Foto: Defensie)

Nachtmerrie
Het leidt geen twijfel dat het ongeluk een enorme dreun is voor de boordvliegploeg, het onderhoudsteam van de NH-90. Dit team dat normaliter bestaat uit zes m/v marinepersoneel is vanuit Maritiem Vliegkamp De Kooy met de helikopter aan boord gegaan. Zij zorgen voor o.a. onderhoud, inspecties, vouwen van de rotorbladen en staart en het verplaatsen van de helikopter over het helidek in en uit de hangar.

De boordvliegploeg vliegt echter niet mee en staat gedurende de vlucht standby voor de terugkeer. Voordat de helikopter terugkeert, komt het team samen in de hangar en bereidt het zich voor op de landing en de acties daarna.

Als de helikopter dan niet terugkeert of zelfs voor de ogen van de boordvliegploeg en vliegdekofficier in zee stort, moet dat de ergste nachtmerrie zijn.

NH-90
Leden van de boordvliegploeg aan het werk met een NH-90. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Wrak
De Groningen verloor zondag twee collega's, een dag later de helikopter. Dat gebeurde nadat twee van de vier drijflichamen leegliepen. Deze drijflichamen zijn primair bedoeld om de bemanning van de helikopter te kunnen laten ontsnappen uit het toestel na een ongeluk of landing in zee. De drijflichamen hebben dus uitstekend gefunctioneerd, pas na 24 uur begaven de voorste twee het.

Het zinken van het wrak leidde op sociale media tot kritiek. Geen van deze critici was echter in de buurt van het wrak geweest. Volgens een woordvoerder van de marine was het "erg lastig voor de Groningen en de FRISC om heel dicht bij te komen. Er was een harde wind en de sea state was 4. Het gaat bovendien om een grote helikopter, vol water. Het is heel specialistisch werk om een helikopterwrak te bergen. Er is alles aan gedaan om de NH-90 niet verloren te laten gaan. Dat is lange tijd ook gelukt."

Volgens Defensie zonk het toestel zo'n 100 kilometer ten westen van Aruba naar de zeebodem. Een klein beetje positief nieuws is dat het daar niet twee tot drie kilometer diep is zoals Defensie eerder meldde, maar een kilometer.

Het is nog niet duidelijk wat er met het wrak gaat gebeuren.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

NH-90 drijft nog

Helikopter Groningen neergestort

Interview met NH-90 bemanning