Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Groningen onderschept drugs, Johan de Witt en Snellius onderweg naar Bahama's


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-09-2019 | Laatst aangepast: 09-09-2019


Er blijft maar nieuws uit de West komen. Zr.Ms. Groningen heeft twee weken terug coca´ne onderschept, meldde Defensie vanmiddag. Dat was de tweede drugsvangst van het stationsschip in een maand. Verder zijn Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius onderweg naar de Bahama's. Zij gaan hulp verlenen op het eiland Great Abaco.

Zr.Ms. Johan de Witt
Beeld van de onderschepping door een FRISC (midden) van Zr.Ms. Groningen. (Foto: Defensie)

In samenwerking met de Amerikaanse kustwacht heeft het stationsschip Zr.Ms. Groningen maandag 26 augustus 390 kilo coca´ne onderschept. De Groningen deed de onderschepping nabij Bonaire. Sinds het schip eind april in de West is, heeft het bijna 3500 kilo coca´ne weten te vangen. De laatste vangst was de kleinste, in juli werd 1600 kilo coca´ne onderschept.In het verleden zou rond deze tijd het schip weer terugvaren naar Nederland, maar de Groningen blijft nog tot 2021. De bemanning niet. Vandaag werd het schip door 'bemanning blauw' overgedragen aan 'bemanning wit', onder leiding van KLTZ Nicole Kuipers. Behalve de succesvolle drugsvangsten, kan bemanning blauw overigens ook het redden op zee van 57 mensen noteren.Succesjaar
Voor de drugsbusters (tot april met stationsschip Zr.Ms. Zeeland) is 2019 een succesvol jaar. In de eerste acht maanden van het jaar wisten de stationsschepen al 5384 kilo coca´ne te onderscheppen. Daarmee staat 2019 nu al op de derde plaats van meest succesvolle jaren als het om coca´ne-onderscheppingen gaat. In 2004 werd 6880 kilo gepakt en in 2013 bijna 9.000. Alleen in die jaren werd dus meer dan in 2019 onderschept, met een beetje geluk gaat bemanning wit dus 2004 voorbij.

Met een beetje pech gaat bemanning wit zich echter vooral bezig houden met noodhulp verlenen. Want hoewel alle ogen gericht zijn op de Bahama's en orkaan Dorian, zijn er kansen op een nieuwe orkaan. De afgelopen dagen werd door het Amerikaanse National Hurricane Center rekening gehouden met een orkaan die in de richting van de Bovenwindse Eilanden zou razen. In de laatste verwachtingen is de kans de een stuk kleiner geworden.Hulp aan de Bahama's
Vanwege mogelijke nieuwe orkanen zijn Zr.Ms. Groningen en Zr.Ms. Pelikaan niet afgereisd naar de Bahama's om hulp te verlenen en worden zij in reserve gehouden.

Dat geldt dus niet voor Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius. Deze twee schepen zijn gisteren vertrokken uit de haven van Sint Maarten, richting de Bahama's. Deze schepen zullen eerst naar Abaco gaan. Wat ze daar exact gaan doen wordt op dit moment afgestemd met het noodhulpcentrum CDEMA, dat een vooruitgeschoven post heeft in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's. Aan CDEMA zijn momenteel drie Nederlandse marineoffieren geklikt, zij zouden oorspronkelijk deel uitmaken van de oefenleiding van Caribbean Coast. In overleg met CDEMA wordt bepaald hoe de Nederlandse hulp wordt ingezet.

Zr.Ms. Johan de Witt
Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius nog voor vertrek afgelopen zondag. (Foto: Defensie)

Die hulp is substantieel. In totaal gaat het om 650 militairen, waaronder mariniers (uit Duitsland, Frankrijk en Nederland), genisten van de landmacht die de infrastructuur kunnen herstellen, een eenheid van de landmacht die tijdens calamiteiten tussenpersoon zijn tussen civiele autoriteiten en Defensie, duikteams en een medische eenheid aan boord van de Johan de Witt. Verder zijn er veel hulpgoederen aan boord, zoals eten en drinken.

De gehele Nederlandse bijdrage staat onder leiding van Commandant Netherlands Maritime Force, commandeur Ad van de Sande, die pas 2,5 week geleden het commando op zich nam.

De komende twee weken zullen de schepen hulp verlenen, daarna wordt bekeken of de schepen langer moeten blijven. Als er in de tussentijd een orkaan over eilanden trekt die deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden, zal de hulpverlening daar de eerste prioriteit hebben.

De hulpverlening komt niet alleen van Nederland. Vandaag vertrekt ook het Britse ondersteuningsvaartuig HMS Protector vanuit Bermuda naar de Bahama's.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Johan de Witt en Snellius naar Bahama's

NL hulp hangt af van hulpverzoek Bahama's

Samenwerking Damen en Bahama's