Marineschepen.nl
 
   
 

Groot aantal marineprojecten officieel van start


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-05-2018 | Laatst aangepast: 04-05-2018


Vandaag zijn maar liefst tien brieven over nieuwe materieelprojecten door Defensie naar de Tweede Kamer gestuurd. Van vervanging M-fregatten tot modernisering van de Hydrografische Opnemingsvaartuigen.

NSM
De Naval Strike Missile van Kongsberg is één van de kandidaten voor vervanging van de Harpoon. (Bron: Kongsberg)

Het Defensie Materieel Proces (DMP) bestaat uit meerdere fases, van A t/m E. Van tien projecten zijn vandaag de A-brieven naar de Tweede Kamer gestuurd. Van een aantal projecten, zoals de vervanging van de M-fregatten en van de mijnenjagers is al veel bekend. Andere projecten zijn betrekkelijk nieuw.Vandaag zijn de brieven van de volgende projecten verzonden:
Vervanging mijnenjagers
Vervanging M-fregatten
Nieuw bevoorradingsschip
• Midlife Update Zr.Ms. Johan de Witt
• Midlife Update Hydrografische Opnemingsvaartuigen
• Nieuwe luchtverdedigingsraketten: ESSM Block 2
• Nieuw antischipwapen, vervanging Harpoon
• Nieuw Close-In Weapon System, vervanging Goalkeeper
• Nieuw kanon voor LCF'en, vervanging 127mm kanon
• Nieuw softkill torpedo defensiesysteemDe drie eerst genoemde projecten zijn eind maart in dit artikel op Marineschepen.nl al uitgebreid beschreven. Naar de A-brieven van deze projecten is echter lang uitgekeken. Door de slechte en onzekere financiële situatie van Defensie, hebben deze brieven lang als concept in de mailboxen van het Ministerie van Defensie klaar gestaan. Deze nieuwe scheepsklassen zullen vanaf 2022 (bevoorrader), 2024 (fregatten) en 2025 (mijnenbestrijdingscapaciteit) voor het eerst in dienst komen.

Vervanger M-fregat
Illustratie van de vervanger van het M-fregat (vMFF). Het ontwerp is gemaakt door DMO en zal pas in samenwerking met Damen definitief worden gemaakt. Het is dus een schets en er kan nog het nodige veranderen. (Foto: Defensie)

De A-brieven kondigen ook twee midlife updates aan. Die komen dus bovenop het huidige Instandhoudingsprogramma Walrusklasse, de modernisering van de Rotterdam en de aanstaande midlife update van de LCF'en. De Johan de Witt is nu 11 jaar oud en de HOV's van de Snelliusklasse 15 jaar. Bij beide projecten gaat het om technische vervanging van systemen die verouderd of aan het einde van de levensduur zijn, bij de Johan de Witt lijkt de update echter iets uitgebreider. Daar zal worden gewerkt aan o.a. de voortstuwing, radars, netwerken en wapensystemen.De vier projecten voor vervanging van wapensystemen, waren al eerder aangekondigd. Bij geen van de projecten is op voorhand te zeggen welk systeem het gaat worden, behalve bij de ESSM Block 2. Momenteel varen de LCF'en met ESSM Block 1. De vervangers van de M-fregatten én de LCF'en zullen in de toekomst met Block 2 gaan varen.

Geheel nieuw is het softkill torpedo defensiesysteem. Met dit systeem moeten inkomende torpedo's worden misleid. Defensie wil daarnaast ook een hardkill systeem aanschaffen, dat torpedo's dus daadwerkelijk uitschakelt. Ondanks meerdere initiatieven in de defensieindustrie, is er nog geen werkende hardkill bescherming tegen torpedo's.

Vrijdag op Marineschepen.nl meer over de nieuwe projecten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Combat Support Ship
Vervanger M-fregatten
Vervanger mijnenjagers